Београдски адвокати обуставили рад

БЕОГРАД: Београдски адвокати најавили су да ће данас почети обуставу рада, која ће трајати до испуњења захтева.
a
Фото: Tanjug (shutterstock.com/ corgarashu, ilustracija)

У београдским судовима суђења се одлажу, а исти је случај и у поступцима пред другим органима у којима поступају београдски адвокати.

Сви чланови АКБ дужни су да поштују обуставу рада, под претњом дисциплинског прекршаја, прописаних Статутом АКБ.

Захтеви београдских адвоката се тичу измена Закона о парничном поступку и допуне става Врховног касационог суда у вези са банкарским споровима.

Према одлуци Адвокатске коморе Београд (АКБ), која је усвојена на ванредној скуштини у уторак 21. децембра, београдски адвокати у данима обуставе рада неће учествовати у поступцима пред судовима и другим органима на територији целе Србије.

То ће и у наредним данима довести до масовних одлагања суђења у свим београдским судовима и пред другим органима, али и у другим градовима у поступцима у којима су ангажовани адвокати из Београда.

Грађани ће, међутим, моћи да ангажују адвокате који су из других комора, а исто ће бити на располагању и судовима, тужилаштву и полицији када је у питању постављање адвоката по службеној дужности.

Обустава се односи на све поступке укључујући и тзв. притворске предмете, поступке према малолетницима и поступке по привременим мерама.

У току обуставе рада адвокати могу да сачињавају писмене поднеске који су везани за рок и у ситуацији када би странка изгубила право на подношење правног средства или би јој била нанета ненадокнадива штета.

Адовкати траже повлачење из јавне расправе Нацрта закона и изменама и допунама Закона о парничном поступку у целости, као и преиспитивање оправданости доношења измена тог закона.

Адвокати сматрају да уколико су измене потребне, требало би навести разлоге, а неопходно је формирати и нову радну групу Министарства правде у којој ће адвокатура бити адекватно представљена уз учешће легално избаних представника АКБ, сразмерно броју уписаних у именик АКБ.

Поред тога, траже, како се наводи у одлуци, отклањање правне несигурности изазване доношењем допуњеног става Врховног касационог суда од 16. септембра 2021. године на начин који би био прихватљив за грађане и адвокатуру.

Одлука о обустави рада изгласана је на ванредној скупштини АКБ 21. децембра.

Претходно је скупштина Адвокатске коморе Србије пре месец и по дана изгласала да адвокати из целе Србије не ступе у обуставу рада.

Пензионер
24.12.2021 • 12:39
Срамота је у правној држави да адвокати "држе предавање" судијама, осим кроз дозвољена правна средства, па се слажем да су "обични" адвокати жртве бахатости колега којима никад ничега није доста. С обзиром да су клијентима обећавали што не могу да остваре и тако им товарили трошкове поступка нека завуку руку у сопствени дубоки џеп и плате клијентима трошкове или нека конкуришу за судије и онда на легитиман начин креирају судску праксу а не да малтретирају остале колеге.
EUR/RSD 117.3251
Најновије вести