Жртве сомборског троструког убице јуче испраћене на вечни починак

Мирјана, Анастасија и Анабела Горановић, које су 29. децембра брутално убијене од стране свог супруга, односно оца, Здравка Горановића, сахрањене су јуче на Великом православном гробљу у Сомбору. Тужна поворка напустила је капелу око 12 часова, а мајка и девојчице сахрањене су у заједничку раку у белим ковчезима.
1
Фото: Курир

Осим брата убијених девојака, који је неутешно плакао за мајком и сестрама, на гробљу је била и родбина Здравка Горановића, који је после злочина пресудио себи.

- Рођаци Горановића били су у капели и примали саучешће, заједно са јединим преживелим дететом Мирјане и Здравка. Они станују близу и били су у добрим односима, вероватно су хтели да одају почаст девојкама и Мири - каже комшија породице.

Сахрана је одржана без опела, јер како је, како се сазнало, К девојке Анастасија и Анабела нису биле крштене, а свештеник је очитао само кратку молитву.

Велики број људи окупио се на гробљу у Сомбору, а нешто пре 12 сати дошли су и школски другари настрадалих девојака. Другарице су кроз сузе понављале само једну реченицу: “Ја не могу ово”. Страшну тишину прекидали су само јецаји и плач.

Здравко ће бити сахрањен без обреда на засебном месту. На самом крају, када су сви отишли, остала је група од десетак Анабелиних другара који су непомично и у сузама стајали да упуте последњи поздрав другарици.

Комшије породице Горановић тврде да је Здравко, који четири године није живео са супругом, био изузетно строг и да је девојчицама ограничавао кретање.

- Породица је била веома повучена, избегавали су контакт с другима. Анастасија и Анабела се нису дружиле ни са ким због оца, који им је све бранио и малтретирао их. Ако би излазиле напоље, то би било само у двориште да обаве нешто и брзо би се враћале у кућу. Откад је Здравко ухапшен, мало су живнуле и ослободиле се. Стравичну тортуру су трпеле све три - причају комшије несрећне породице.

Поводом незапамћене трагедије у Сомбору, заштиник грађана је, по сопственој иницијативи, а на основу информација из медија о случају породичног насиља у којем је мушкарац убио супругу и две кћерке и после тога извршио самоубиство, покренуо поступак контроле правилности и законитости рада Центра за социјални рад у Сомбору, Покрајинског секретеријата за социјалну политику, демографију и равноправност полова и Министарства унутрашњих послова.

Од сомборског Центра за социјални рад, заштитник грађана тражи да му у року од 15 дана достави детаљан извештај о поступању у конкретном случају, а посебно информације да ли су и које мере и активности предузели како би испитали и спречили насиље у породици. Заштитник грађана од ресорног Покрајинског секретеријата тражи да изврши стручни надзор и испита поступање радника Центра за социјални рад у Сомбору у овом случају и да му достави извештај у року од 15 дана.

Заштитник грађама од МУП-а тражи да му у истом року достави извештај о поступању у конкретном случају, као и информацију да ли је и раније било пријава насиља у овој породици и ако јесте да достави извештаје о поступању поводом тих пријава – наведено је у саопштењу.

У сомборској Гимназији „Вељко Петровић”, коју је прошлог лета завршила Анастасија (19), а њена четири године млађа сестра Анабела похађала, отворена је књига жалости у коју могу да се упишу грађани. Поред књиге жалости, постављене на улазу у школу, и фотографија трагично настрадалих девојака, стоји и кутија за добровољне прилоге. На школи је већ сутрадан после злочина истакнута црна застава.

Како наводе у Гимназији, наставници и ученици и други грађани могу да се потпишу у књигу жалости и да дају прилог за породицу трагично

настрадалих Анабеле и Анастасије.

- Са тугом у срцу и болом у души, опраштамо се се од наших гимназијалки Анабеле и Анастасије Горановић – стоји у објави на Фејсбук страници Гимназије “Вељко Петровић”. – Недостајаће нам ваша доброта, памет и лепота. Почивајте у миру! Нека вас анђели чувају! Ваши другари, одељенске старешине и колектив Гимназије.

Подсетимо, Здравко Горановић је 29. децембра заклао супругу Мирјану, па убио ћерке Анастасију (19) и Анабелу (15), затим тела довукао у ходник и запалио их, а потом се обесио на тавану. Горановић је пет дана пре злочина изашао из притвора и осуђен је за насиље у породици. У његовом yепу пронађен је крвав нож.    Е. С. Х.

EUR/RSD 117.3357
Најновије вести