Велики број бранилаца на мети у последњих десетак година

У сомборском Основном суду прекјуче је одржан главни претрес против окривљеног мештанина Ведрана Ахмеда Штрпца (35) који се води за напад на адвоката.
pravda
Фото: pixabay.com

Ради се о вероватно првом суђење у Србији тим поводом, након прошлогодишег ступања на снагу нове одредбе, односно тог кривичног дела.

Како незванично сазнајемо, на рочишту је саслушан окривљени и испитан сведок који је адвокат и има статус оштећеног.

Оптужени је изнео своју одбрану, а оштећени је то негирао, па су  суочени, описујући своје верзије догађаја, гледајући се у очи.  

Наставак суђења је заказан за 2. септембар, а тада ће се гледати видео-снимак, на предлог браниоца окривљеног, новосадског адвоката Радомира Мунижабе, а одређено је и психијатријско вештачење за окривљеног.

На наредном рочишту могућ је крај суђења, сазнаје „Дневник” незванично.

По оптужном предлогу Основног јавног тужилаштва, окривљеном се приписује да је 5. јуна ове године у Сомбору напао адвоката из тог места и нанео му лаку телесну повреду. Поменутог датума, око 13 часова, окривљени је спазио оштећеног у Улици краља Петра Првог, сустигао га и задао му у потиљак ударац песницом, а одмах затим га рукама одгурнуо. Након тога оштећени је ушао у хаустор, где му је оптужени потом поново пришао и наставио да га удара у пределу главе, грудног коша и руку, а затим га шутнуо ногом у леву бутину, да би му при томе претио, говорећи да ће га убити. Оштећени је том приликом задобио лаку телесну повреду.

У оптужном акту се спомиње да је оштећени адвокат заступао интересе супротстављене стране у предмету у којем је окривљени за напад означен као извршни дужник.

Измене и допуне Кривичног законика увеле су лане у наше кривично законодавство кривично дело напада на адвоката. По том кривичном делу, ако неко нападне адвоката или члана његове породице, а у вези с обављањем адвокатске службе, казниће се затвором од три месеца до три године.


Заштита свих учесника у судским поступцима

Због напада на адвокате, осим адвокатских комора, огласили су се и судије, Министарство правде Србије и Удружење судија и тужилаца. Они се залажу за заштиту свих учесника у судским поступцима и указују на потребу за „беспоштедном борбом против сваког облика напада или акције којом се руши и угрожава независност и самосталност обављања било које од правосудних професија”.


У ставу два, који се помиње у поменутом отужном предлогу, ако учинилац нанесе лаку телесну повреду адвокату или члану његове породице или прети употребом оружја, казниће се затвором од шест месеци до пет година.  

Подсетимо, недавно је обележена двогодишњица од убиства београдског адвоката Драгослава Мише Огњановића, а из Адвокатске коморе су недавно поручили да би успех у борби државе с организованим криминалом био најбоља порука грађанима да систем функционише, и додали да ће истрајати у својим напорима да се одговорни за злочин пронађу и казне јер је убиство београдског адвоката Огњановића постало парадигма напада на адвокате и на најдрастичнији начин показало у каквим околностима адвокати у Србији обављају своју професионалну делатност. У саопштењу је наведено да је адвокатура показала велико стрпљење очекујући резултате у истрази коју спроводи Тужилаштво за организовани криминал, али убрзо ће се поставити питање стварне воље, способности и спремности надлежних органа да разреше тај случај. Уколико дође до таквог закључка, адвокатура ће поставити питање одговорности надлежних, наведено је у саопштењу.

И у новосадској Палати правде на епилог чекају два напада која су привукла већу пажњу јавности. То су напад на адвокатицу др Енике Вег и адвоката Бранислава Травицу.

У првом случају, који се води у новосадском Основном суду, лане је отворен главни претрес против пензионисаног фармацеутског техничара Србе Стојиљковића (73) из Новог Сада, окривљеног да је 4. септембра претходне године у ходнику суда ударцем у лице тешко повредио новосадску адвокатицу др Енике Вег, а потом напустио Палату правде и отишао у непознатом правцу.

Окривљени је на отварању претреса изјавио да је разумео оптужни акт и да не признаје дело ометања правде које му се ставља на терет, а да је оптужница делимично тачна. Потом је додао да не прихвата изјаву из записника која стоји у списима, а коју је дао у Тужилаштву након привођења, уз опаску да је он њу само потписао, али да њен садржај није читао и да није тачан. Казао је и да није крив за дело којим га терете и да не остаје код навода своје одбране, нити код исказа датог код судије за претходни поступак.

Случај адвоката Бранислава Травице такође се води у новосадској Палати правде, а на главном претресу се могло чути да је, само захваљујући  прибраности, новосадски адвокат савладао комшију Р. Б. који је претходно у њега уперио пиштољ и повукао ороз. Срећом, хитац није ођекнуо јер метак није био у цеви, а адвокат је успео да савлада нападача док је репетирао оружје. У оптужном акту се спомиње да је осумњичени Р. Б. у том тренутку био под дејством алкохола, а осим пиштоља, за који поседује дозволу, у његовој кући су нађене нелегална пушка и извесна количина муниције.

Адвокату Травици ни данас није јасно због чега је комшија, ког познаје десет година, наоружан насрнуо на њега.

М. Вујачић

EUR/RSD 117.2760
Најновије вести