УНС: Суђење за убиство Ћурувије да се оконча ове године

БЕОГРАД: Власник "Дневног телеграфа" и "Европљанина" Славко Ћурувија убијен је на данашњи дан пре 22 године, а Удружење новинара Србије (УНС) подсећа да суђење за убиство храброг новинара и издавача није окончано и тражи да се то деси ове године.
curuvija
Фото: Youtube Printscreen

Како УНС наводи у саопштењу, било је потребно 15 година да се против Ћурувијиних убица из државног апарата подигне оптужница.

Подсећају да је четири године трајало суђење на ком су бивши челници и припадници Ресора државне безбедности - Радомир Марковић, Милан Радоњић, Ратко Ромић и Мирослав Курак, осуђени на укупно 100 година затвора, да би Апелациони суд прошле године цео процес вратио на почетак и то на захтев државног тужиоца.

"Ово није одлагање правде, ово је изостанак правде", оцењују из УНС-а и наглашавају да је то Удружење огорчено одуговлачењем поступка, али и чињеницом да су оптужени за државни злочин и даље на слободи, макар и у кућном притвору.

УНС захтева да држава учини све да се суђење убицама Славка Ћурувије оконча још ове године оценивши да нема другог начина да Србија докаже да наша земља више није симбол некажњивости за злочине над новинарима.

У светлу ове годишњице, УНС тражи расветљавање и осталих убистава колега.

Очекују да буду оптужене убице дописника "Вечерњих новости" из Јагодине Милана Пантића, да се расветли смрт Даде Вујасиновић, покрене поступак за 17 убијених и несталих колега на Косову и Метохији од 1998. до 2005, као и за ратне злочине почињене над 16 медијских радника РТС-а и троје кинеских новинара страдалих у нападима НАТО-а 1999. године.

УНС подсећа да је до кључног напретка у истрази убиства Славка Ћурувије дошло захваљујући упорности новинара и породице убијеног новинара, а пре свега формирањем Комисије за истраживање убиства новинара.

EUR/RSD 117.5804
Најновије вести