Укинута пресуда Горану Зорићу за убиство у Бачком Новом Селу 2019.

НОВИ САД: Одлуком Апелационог суда укинута је првостепена пресуда Горану Зорићу (45) из Бачког Новог Села, окривљеногза убиство у његовој кући, осуђеном на 12 година робије, усвајањем жалби Вишег јавног тужиоца (ВЈТ) у Новом Саду и бранилаца окривљеног, сазнаје “Дневник” незванично.
sud ns
Фото: Dnevnik.rs

Предмет се враћа на поновно суђење. Он је одлуком Вишег суда у септембру остао у притвору у којем је био 32 месеца.

Жалба ВЈТ изјављена је због погрешно утврђеног чињеничног стања и због одлуке о казни, а жалба бранилаца због битне повреде одредаба кривичног поступка, погрешног или непотпуно утврђеног чињеничног стања, повреде кривичног закона и одлуке о кривичним санкцијама, као и по другим одлукама.

Како смо писали, у изношењу завршних речи на рочишту прошлог септембра, заступник оптуженог акта, заменик вишег јавног тужиоца Александар Амиyић је у целости остао код навода у оптужници. Сматрао је да је током поступка, после изношења доказа и саслушања сведока, доказано кривично дело убиства. Нагласио је да је окривљени три пута кажњаван за кривична дела с елементима насиља, те је предложио, стога, да се то узме у обзир као отежавајућа околност.

Бранилац оптуженог Бранко Мунижаба указазао је на то да, по његовом ставу, специфичну тежину поступка чине чудне радње тужилаштва. Оценио је да је оптужница нејасна, противречна и неразумљива. Замерио је што је тужилаштво прихватило став вештака судске медицине, иако је изнесени у три наврата мењан.

Напоменуо је још да је стручни саветник одбране, по његовим речима, нашао пропусте у тим налазима. Указао је на то да по становишту одбране несумњиво произилази да није пронађен мотив за злочин, те указао на разумну сумњу у динамику догађаја  и на то да није утврђена последична веза између повређивања и последица. Такође, сматрао је да није утврђено да се догађај десио у кући окривљеног.

У завршној речи окривљени се клео да није крив и да му је намештена ова ситуација у којој му је преваром потурено да труне у притвору.

Подсетимо, оптуженом се ставља на терет да је у својој кући, 30. децембра 2019. године, усмртио свог другара Мишу Мандића из Сомбора, којем је рукама и ногама нанео тешке телесне повреде опасне по живот у пределу виталних органа, од којих је жртва преминула истог дана, неколико сати касније.

У претходном доказном поступку, вештак за судску медицину остао је у целости при свом налазу и мишљењу и рекао да су код оштећеног утврђене 32 повреде, међу које спадају преломи ребара, расцепи на оба плућна крила и на десном бубрегу.

М. Вујачић

EUR/RSD 117.4890
Најновије вести