Ухапшене због сумње да су оштетиле ПИО фонд за преко два милиона динара

НОВИ САД: Припадници Министарства унутрашњих послова, Одељења за борбу против корупције Управе криминалистичке полиције, у сарадњи са Посебним одељењем за сузбијање корупције Вишег јавног тужилаштва у Новом Саду, ухапсили су две особе које се сумњиче да су малверзацијама у вези са ПИО фондом оштетиле буџет Републике Србије за више од два милиона динара.
hapsenje
Фото: freeimages

Због постојања основа сумње да је извршила кривично дело злоупотреба службеног положаја ухапшена је Г. Р. (1967), запослена у Републичком фонду за ПИО, филијала Сомбор, док се  С. Т. (1952), одговорно лице фирме ДОО „Дитекс“ Дероње, терети за злоупотребу службеног положаја у подстрекавању.

Како се сумња, Г. Р. је током 2016, 2017. и 2018. године уносила податке у базу активних осигураника који се односи на стаж осигурања и доприносе, износ зарада и уговорених накнада, износ пореза и доприноса за ПИО у износу од 85.613.099 динара за укупно 54 особе, а све без доказа о пријавама и одјавама, без покретања поступка о утврђивању стажа осигурања за спорне периоде и без доказа о уплаћеним порезима и доприносима.

На овај начин Г. Р. је, како се сумња, на основу неосновано исплаћених пензија за укупно седам особа, нанела штету буџету Републике Србије у износу од 2.148.482 динара.

Осумњичена С. Т. се терети да је подстрекавала Г. Р. достављајући јој податке за особе које су наводно радиле у фирми „Дитекс“, да им неосновано тј. без потребне радно-правне документације и без уплате пореза и доприноса за ПИО унесе податке о стажу осигурања, заради, уговореној накнади и уплаћеним порезима и доприносима за ПИО.

Осумњиченима је одређено задржавање до 48 часова и оне ће, уз кривичну пријаву, бити приведене надлежном тужилаштву.

 

EUR/RSD 117.5783
Најновије вести