У Шпанији ухапшен мучитељ из логора Габела код Чапљине

САРАЈЕВО: У Барселони је ухапшен Адо Алагић звани Лав, који је у БиХ оптужен за мучење бошњачких и српских затвореника у логору Габела код Чапљине 1993. године, где је био задужен за чување логораша, преноси Кликс.ба.
lisice, ilustracija
Фото: Илустрација

Шпанска национална полиција ухапсила је у Барселони 61. годишњег Алагића, држављанина БиХ, за којим је била расписана међународна потерница због оптужби у умешаност у ратне злочине током рата у БиХ.

Шпанска полиција га је тражила од фебруара, када је за њим расписана потерница из Босне и Херцеговине, а ухапшен је 15. септембра и налази се у притвору.

Алагића у БиХ чека суђење за злочине 1993. године у логору Габела код Чапљине, његовог родног места. За њим се трага због кривичног дела мучења у логору у којем је био задужен за чување, званично је саопштено из полиције.

Логор Габела или Затвор Габела био је затворски логор којим је управљала "Хрватска заједница Херцег-Босна" и Хрватско веће одбране у Габели. Логор се налазио неколико километара јужно од Чапљине, а затвореници су били Бошњаци и Срби.

Руководиоци овог логора су или у бекству или осуђени на дугогодишње затворске казне.

Алагића је лоциран је у Барселони, а током боравка у Шпанији је користио лажни идентитет. Полиција процењује да је у Шпанији живио више од годину дана.

Власти су Алагићу покушавале да суде од 2017. године, али је он био недоступан правосудним органима БиХ.

EUR/RSD 117.2760
Најновије вести