Тројици окривљених 19 година и два месеца робије

У новосадском Вишем суду осуђена су тројица оптужених због покушаја убиства секирама једног младића пре око годину и по дана дана на Новом насељу.
sudnica, dnevnik.rs
Фото: Dnevnik.rs

Судија Ивана Јосифовић објавила је пресуду којом је окривљени Синиша Гомирац (25) за кривично дело убиство у покушају у помагању осуђен на шест и по година затвора, окривљени Углеша Урошев (21) за кривично дело убиство у покушају и неовлашећено држање опојних дрога на јединствену казну од шест година и осам месеци затвора, а оптужени Димитрије Павловић (22) за кривично дело убиство у покушају на шест година. Свим окривљенима је продужен притвор до упућивања у завод за извршење кривичнох санкција.

Приликом оцене доказа, суд у претеженој мери није прихватио одбрану окривљеног, осим у оним деловима који су потврђени другим доказима, а које је суд прихватио.

- Тачно је да окривљени имају право да се бране како хоће, па тако могу да се бране ћутањем или да изнесу одбрану на начин како процене да је за њих најповољније. То је право окривљених. Али, право је и обавеза суда да све доказе цени како појединачно тако и у вези са другим доказима и одлучи којим доказима ће поклонити веру. При том, суд је нарочито овлашћен да окривљеном предочи претходно дату одбрану и расправи због чега је окривљени мења или због чега, пак, тек након изведених свих доказа у истрази, на главном претресу износи одбрану. Овлашћење је суда да свестраном анализом процени да ли су одбране истините, поткрепљене доказима или, пак, исконтруисане. У конкретном случају, суд налази да су све одбране окривљених дате на главном претресу исконтруисане у правцу избегавања кривице - навела је председавајућа већа судија Јосифовић

На исти начин, суд је оценио исказ оштећеног М. Р. (28), који је у истрази тек након више избегавања да приступи у тужилаштво, дао исказ (саслушан је у јуну 2020. године, иако је, како сам наводи, још за Светог Саву отпуштен из болнице). Том приликом, оштећени је дао врло штур исказ без детаља и појединости. На главном претресу је, пак, свој исказ обогатио до мере да се детаљно сећа чак и за њега бесмислене и безначајне поскотине на десном длану неколико дана пре критичног догађаја, а није уопште заинтересован за догађај и лица у коме је само пуким случајем, ипак, остао у животу.

М. В.

детелинара
15.06.2021 • 15:32
Правда за браћу
EUR/RSD 117.5668
Најновије вести