Сви оптужени за Јовањицу 2 негирали кривицу

БЕОГРАД: Сви оптужени у процесу познатом као Јовањица 2, данас су се на припремном роцишту у Специјалном суду у Београду изјасили да нису криви, сазнаје Танјуг.
jovanjica
Фото: Na Jovanjici je zaplenjeno 4,6 tona marihuane/MUP Srbije

Међу оптуженима је пет припадника БИА и МУП-а, а првооптужени је власник пољопривредног добра "Јовањица" Предраг Колувија.

Рочиште је у складу са законом одржано без присуства јавности, а поред кратког изјашњења оптужених да "нису криви", данас је поступајући тужилац прочитао само диспозитив оптужнице.

Тужилац је, према сазнањима Танјуга, рекао да ће доказне предлоге оптужбе представити на главном претресу (суђењу), којем ће јавност моћи да присуствује.

Наставак рочишта планиран је за четвртак, 17. јун, када би браниоци оптужених требало да говоре о својим доказним предлозима у корист обране.

Након овог рочишта суд ће заказати поцетак суђења које ће бити отворено за јавност и на којем ће окривљени моћи детаљно да изнесу своју одбрану.

Такође, одлука о спајању два поступка "Јовањица 1" и "Јовањица 2" требало би да буде донета након што се одржи припремно рочиште.

Поред Колувије, који се терети као организатор ове групе, оптужени су и Александар Тошић, Бранислав Радосављевић, Радован Бојовић, Милан Кендија, Саша Вујисић, Зоран Баштовановић, Милош Теофиловић и Славиша Милинковић.

Колувија је и даље у притвору, Вујисић је у бекству, а остали оптужени се бране са слободе.

Колувија је крајем маја отказао пуномоћје свим својим браниоцима па му је суд поставио браниоца по службеној дужности.

У процесу "Јовањица 1" првооптужени је такође Колувија, а ту се терети као организатор криминалне групе која је нелегално производила марихуану ради даље продаје.

Тужилаштво за организовани криминал подигло је оптужницу за "Јовањицу 2" против Колувије и осталих поменутих који су били ухапшени у јулу 2020. године у наставку истраге у вези са производњом марихуане на имању Јовањица.

Предраг Колувија терети се за удруживање ради вршења кривицних дела и фалсификовање исправе, док му се за неовлашћену производњу и стављање у промет опојних дрога суди у поступку који је покренут у новембру 2019. године- Јовањица 1.

Александар Тошић оптужен је за удруживање ради вршења кривичних дела у стицају са кривичним делом недозвољена производња и стављање у промет опојних дрога, као и због кршења Закона о тајности података у продуженом трајању.

Бранислав Радосављевић терети се за удруживање ради вршења кривицних дела у стицају са кривицним делом недозвољена производња и стављање у промет опојних дрога, као и за неовлашћено држање и ношење оружја и експлозивних материја.

Радован Бојовић и Милан Кендија оптужени су за удруживање ради вршења кривичних дела у стицају са кривицним делом недозвољена производња и стављање у промет опојних дрога, а Саша Вујисић за иста ова дела и за фалсификовање службене исправе.

Зоран Баштовановић и Славиша Милинковић терете се за удруживање ради вршења кривицних дела у стицају са кривичним делом недозвољена производња и стављање у промет опојних дрога, а Милош Теофиловић за иста дела и још за посебне случајеве фалсификовања исправе.

Сви осим Колувије бране се са слободе, јер им је притвор укинут 18. септембра.

Полицајци и агенти Безбедносно-информативне и Војнообавештајне агенције оптужени су да су власнику "Јовањице" Колувији док је узгајао више од тоне марихуане пружали безбедносну и логистицку подршку тако што су му достављали поверљиве информације из полиције, обезбедили оружје, те фалсификовану документацију о томе да је припадник Војнообавештајне агенције и специјалне полицијске регистарске таблице.

Колувији и још осморици окривљених, који су били ухапшени у новембру 2019. године, суђење за нелегалну производњу 1,6 тона марихуане на "Јовањици" поцело је у октобру 2020. године.

Колувијина одбрана темељи се на томе да су биљке које је гајио биле искључиво индустријска конопља, она која је у Србији законом дозвољена, а не индијска конопља, познатија као марихуана, како то тврди тужилаштво.

EUR/RSD 117.5668
Најновије вести