Суђење за Јовањицу 2 одложено за 26. мај

БЕОГРАД: У Специјалном суду у Београду данас је за крај маја одложено припремно рочиште у процесу против окривљених у предмету познатом као "Јовањица 2", међу којима је и пет припадника БИА и МУП-а.
sud
Фото: Pixabay, ilustracija

Рочиште, којим формално почиње суђење, али се одржава без присуства јавности, одложено је за 26. и 27. мај у поподневном термину.

Исти датуми предвиђени су и за наставак суђења у процесу “Јовањица I”, у преподневном термину за суђења.

У оба случаја првооптужени Предраг Колувија, власник пољопривреденог добра "Јовањица", терети се као организатор криминалне групе која је нелегално производила марихуану ради даље продаје.

На припремном рочишту ће се утвђивати који ће се докази изводити током суђења, а окривљени ће се кратко изјаснити о кривици.

Након овог рочишта суд ће заказати почетак суђења које ће бити отворено за јавност и на којем ће окривљени моћи детаљно да изнесу своју одбрану.

Одлука о спајању два поступка Јовањица I и II требало би да буде донета након што се одржи припремно рочиште.

Тужилаштво за организовани криминал подигло је оптужницу за “Јовањицу 2” против Колувије и још осам окривљених, који су били ухапшени у јулу 2020. године у наставку истраге у вези са производњом марихуане на имању "Јовањица".

Поред Колувује, који се терети као организатор ове групе, оптужени су и Александар Тошић, Бранислав Радосављевић, Радован Бојовић, Милан Кендија, Саша Вујисић, Зоран Баштовановић, Милош Теофиловић и Славиша Милинковић.

Колувија је и даље у притвору, Вујисић је у бекству, а остали оптужени се бране са слободе.

Предраг Колувија терети се за удруживање ради вршења кривичних дела и фалсификовање исправе, док му се за неовлашћену производњу и стављање у промет опојних дрога суди у поступку који је покренут у новембру 2019. године.

Александар Тошић оптужен је за удруживање ради вршења кривичних дела у стицају са кривичним дело недозовољена произоводња и стављане у промет опојних дрога, као и због кршења Закона о тајности подата у продуженом трајању.

Бранислав Радосављевић терети се за удруживање ради вршења кривичних дела у стицају са кривичним дело недозовољена произоводња и стављање у промет опојних дрога, као и за неовлашћено држање и ношење оружја и еkсплозивних материја.

Радован Бојовић и Милан Кендија оптужени су за удруживање ради вршења кривичних дела у стицају са кривичним дело недозовољена произоводња и стављане у промет опојних дрога, а Саша Вујисић за иста ова дела плус фалсификовање службене исправе.

Зоран Баштовановић и Славиша Милинковић терете се за удруживање ради вршења кривичних дела у стицају са кривичним дело недозовољена произоводња и стављане у промет опојних дрога, а Милош Теофиловић за иста дела плус посебни случајеви фалсификовања исправе.

Сви осим Колувије бране се са слободе, јер им је притвор укинут 18. септембра.

Полицајци и агенти Безбедносно-информативне и Војнообавештајне агенције оптужени су да су власнику "Јовањице" Колувији, док је узгајао више од тоне марихуане, пружали безбедносну и логистичку подршку.

Достављали су му поверљиве информације из полиције, обезбедили оружје, фалсификовану документацију да је припадник Војнообавештајне агенције и специјалне полицијске регистарске таблице.

Колувији још осам окривљених, који су били ухапшени у новембру 2019. године, суђење за нелегалну производњу 1,6 тона марихуане на "Јовањици" почело је у октобру 2020. године.

Колувијина одбрана темељи се на томе да су биљке које је гајио биле искључиво индустријска конопља, она која је у Србији законом дозвољена, а не индијска конопља, познатија као марихуана, како то тврди тужилаштво.

EUR/RSD 117.5713
Најновије вести