Суђење војнику за пљачке мењачница: Улазио без вике, али с пиштољем

НОВИ САД: У новосадском Вишем суду јуче је настављено суђење Милораду Пртљаги (34), професионалном војнику из Сомбора, с непријављеним боравиштем у Новом Саду, окривљеном за пљачку уз претњу пиштољима, једне новосадске мењачнице и покушај разбојништва у две.
Sud / Dnevnik
Фото: Дневник (Филип Бакић)

Пред већем судије Сање Берак саслушано је неколико сведока, оних који су се затекли на месту пљачки, као и супруга, мама и тетка окривљеног. Сродници су се изјашњавали поводом десетак хиљада евра затечених у стану оптуженог и привремено одузетих, покушавајући да докажу да тај новац није настао из кривичних дела.

Они који су били на мети разбојника описали су њихов страх приликом уласка изгредника, комуникацију и начин извршења дела уз поседовање пиштоља. Сви су навели да је разбојник улазио без вике, понекад уз цедуљицу и смирену претњу, али уз показивање пиштоља. Једна радница мењачнице је рекла да је била потпуно смирена на претњу, али да је после три минута од одласка разбојника почела неконтролисано да плаче и да се тресе.

Окривљени, који је доведен из притвора, замолио је све оштећене да прихвате извињење, рекао је да му је јако жао због тога што је учинио и што су због њега морали да долазе у суд и да није имао лоше намере према њима.

Делија Д. је испричала да је устала кад је наоружани разбојник дошао до њеног пулта, покупила свој мобилни телефон и једноставно изашла кроз врата која су била тик иза њених леђа. Иначе, у тој мењачници, која је остала само у покушају дела, било је у моменту пљачке око милион динара.

На извињење оптуженог је оштећени Мартин Д. кратко је казао: "У реду. Памет у главу". Један оштећени му је при изласку из суднице климнуо главом и намигнуо му.

О оптуженом су његова ванбрачна супруга, мајка и тетка сведочили, иако су имали право да као привилеговани сведоци то не учине. Оне су потврдиле да је десетак хиљада евра заплењених у стану окривљеног новац његове тетке, која га је подигла у банци да би му дала ради измирења дугова на основу кредита. Тетка је на питање судије шта има да каже о окривљеном, одговорила да је он диван и вредан дечко и да су сви затечени овим шта је урадио.

- Да се ја питам, одмах би га пустила, кад бих само могла. Овако млад и леп - казала је тетка Милица С. и окренула се према њему на оптуженичкој клупи с погледом пуним љубави.

Бранилац окривљеног адвокат Жељко Марјановић изјавио је да ће обештетити једног оштећеног с око 270.000 динара. Он је предложио да се класичан притвор оптуженом, у којем је овај око годину дана, замени кућним уз електронски надзор и да се врати заплењен теткин новац, али је то веће одбило.

По наводима оптужног акта, оправдано се сумња да је окривљени лане 14. октобра у Улици Данила Киша 10, око 19.30 сати, ушао у мењачницу "Тамара", у којој није било никога од грађана, осим запосленог радника, с хируршком маском на лицу и навученом капуљачом и уперио у њега пиштољ који је недозвољено носио. При томе је показао папир на којем је писало: "Без глупирања", а потом му рекао "Дај ми паре". Преплашени радник је казао да нема евре и предао му 244.500 динара. Нападач је покупио паре с пулта, ставио их у унутрашњост своје јакне, претећи му рекао да никога не зове јер ће се вратити.

Такође, у Новом Саду, 8. новембра прошле године око 19.30 часова, у Улици Народног фронта 73А, ушао је у мењачницу "Девалд" и по сличном сценарију покушао пљачку мењачнице у којој није било клијената, али је радница казала да нема ништа од пара, успела да умакне, а онда је пљачкаш нестао.

Истог дана, сат касније, окривљени се терети да је ушао у мењачницу "Тамара", истог власника истомене мењачнице из прве тачке оптужнице, али у Улици Мише Димитријевића 1 и поново починио покушај разбојништва уз претњу пиштољем. И овога пута радница је успела да побегне.

Након 11 дана, односно 19. новембра, приликом претреса стана у којем је окривљени непријављено боравио у Улици браће Рибникар 10, полиција је запленила 177 комада муниције за аутоматску пушку, чије држање није дозвољено грађанима, шест патрона за ловачку пушку 16 милиметара, пиштољ "сигер" 8 милиметара, наводи се у оптужном акту, који заступа заменик вишег јавног тужиоца Биљана Силађи.

М. Вујачић

 

 

EUR/RSD 117.3378
Најновије вести