Суђење припаднику МУП-а: Под лупом две и по године за мито

У Посебном одељењу за борбу против корупције (ПОСК) новосадског Вишег суда јуче је одложен почетак поновљеног суђења полицијском службенику с граничног прелаза на Хоргошу Зорану Дидановићу (45) због примања мита.
visi sud u novom sadu
Фото: Dnevnik (Filip Bakić)

Како „Дневник” сазнаје у новосадској Палати правде, предмет је поново у раду зато што је пресуда укинута одлуком Апелационог суда из процесних разлога. Иначе Дидановић је, подсећања ради, у марту прошле године неправоснажно осуђен на две и по године затвора.

Рочиште на којем се очекивао почетак и крај поновљеног суђења је одложено због болести окривљеног, а ново је заказано за 18. март.

Оптуженом се приписује да је узимао новац од више особа крајем 2018. године, на путничком улазу у Србију, да не би извршио службене радње које је морао извршити, односно контролу и испуњеност услова за улаз у земљу. Судија Ана Стаменић оценила је раније да је оптужени био свестан свога дела и његове забрањености, а чије извршење је хтео. Износи који се спомињу у оптужном акту, како смо писали раније, су у противредности стотинак евра.

За давање мита, том приликом, осуђени су условно Александар У. (50) и Рајко Ш. (60) на по осам месеци, с роком провере од три године, ако у међувремену не изврше ново кривично дело, након правоснажности пресуде.

Новац из дела поменутог у оптужном предлогу, у слачају да буде оглашен кривим и правоснажно осуђен, одузеће се окривљеном полицајцу, а ради се о износу од 1.000 динара и 95 евра.

Подсетимо, полицијски службеници осуђени правоснажно на више од шест месеци затвора, аутоматски остају без посла у МУП-у.

М. Вујачић

EUR/RSD 117.2999
Најновије вести