Суђење Контићу због пребијања младића у Новом Саду у четвртак

Суђење Ивану Контићу (31) из Никшића, који је оптужен да је 24. августа 2020. године у Јеврејској улици у Новом Саду пребијањем покушао да убије Миљана Мандића (29) из Београда требало би да се одржи у четвртак. Претходни процес, 3. новембра одложен је због болести судије.
sudski-cekic-.jpg Foto: dnevnik.rs/ilustracija
Фото: Dnevnik.rs

Иначе, одложеном главном претресу је требало да буде приказан видео снимак онога што се догодило 24. августа 2020. године у Јеврејској улици у Новом Саду. Јавност је за брутално пребијање сазнала када је, две недеље касније, на друштвеним мрежама објављен видео запис који је узнемирио јавност. 

Као што смо писали, у досадашњем поступку, саслушани су сведоци и судски вештак Урош Мушкиња, који је говорећи о снимцима које су забележиле камере критичне ноћи појаснио да су, по његовом мишљењу, видео снимци копирани на више различитих места на хард диску, али имају исти садржај. Он је истакао да је вештачен компјутер на коме се налазе два хард диска и додао да је вештачено кућиште рачунара, али не и снимач.

Вештак није могао да каже да ли на видео снимку постоје аудио записи.

Један од бранилаца Ивана Контића, адвокат Зора Добричанин Никодиновић, истакла је на прошлом рочишту да не постоји оригинални снимак јер га је, како је казала, неко уништио, већ да постоји видео запис који је неко снимио на хард диск. Она је истакла да је апсолутно јасно да су овај процес и Иван Контић жртва манипулације видео записа, те да је некоме било важно да снимак пласира у медије. 

У својству сведока своје исказе су дали Бојан Кулачанин, Бојан Ђурић и Марко Баковић. Кулачанин је изјавио да је, критичне вечери, у једном моменту видео неко кошкање испред локала.

- Нисам у том кошкању видео ни Контића, ни Мандића. Видео сам 10 људи испред локала, али не бих могао да их препознам. Знам да је ту био Геад Ајетовић - казао је овај сведок и додао да не може да се сети да ли је Контић нешто причао у тренутку док је био с особом која лежи на земљи.

- Био сам у свађи са девојком и попио сам. Када сам изашао испред локала, видео сам да неко лежи доле, а Контић га удара, али нисам знао да је то Мандић - рекао је Кулачанин.

Он је, пред већем којим председава судија Наташа Војновић, напоменуо да је видео да је Контић особи, која се налазила на земљи лежећи на стомаку, савија руку у „полугу”, а да је та особа пружала отпор.

Сведоци Бојан Ђурић и Марко Баковић су, такође, рекли да су видели да је дошло до кошкања између Контића и Мандића, али да им није познато ко је коме први задао ударац.

Према речима сведока Бојана Ђурића, и Контић и Мандић су рекли осталима да се не мешају, што је потврдио и сведок Марко Баковић.

- Покушао сам да их раздвојим док су се рвали на бициклистичкој стази, али ми је Контић рекао да се не мешам или да се макнем – рекао је Баковић и додао да није чуо шта су њих двојица један другом говорили.

Приметио је и да је Контић био узрујан и да је задао један, а можда и два ударца Мандићу.

- То је било непосредно пре него што сам покушао да их раздвојим. Мандић се, после свега, нормално кретао по локалу - испричао је Баковић.

Подсетимо, на почетку суђења Контић је у своју одбрану рекао да је био нападнут и да је бранио свој живот. Истакао је да ни у једном моменту није имао намеру да убије оштећеног, како је то представљено у јавности, и нагласио да га је и вече пре тога Мандић напао на истом месту.

Међутим, оштећени Мандић је на ранијем рочишту описао немили догађај на потпуно другачији начин од окривљеног. Он је изјавио да никада није претио Контићу, нити га је вређао у ноћи пре сукоба као ни критичне вечери. Рекао је да му је догађај више познат из видео снимка него што га се сећа, односно да се догађаја нешто и сећа, али саме туче не.

Након бруталног пребијања, Миљан Мандић је с повредама завршио у болници, а осумњичени Контић је отишао у Црну Гору. Ухапшен је 11. октобра у Подгорици, у изнајмљеном стану, по међународној потерници која је за њим била расписана, а у децембру 2020. године је изручен нашим правосудним органима. На саслушању пред судијом за претходни поступак тврдио је да није побегао из Србије, већ да је у Црну Гору отишао пре било каквог покретања поступка против њега. 

Нагласио је да се није крио, како је то представљено, и да је више пута прелазио границу.

Д. Николић

EUR/RSD 117.3378
Најновије вести