Спречено кријумчерење лекова

Цариници су 27. и 28. јуна 2021. године, на граничном прелазу Хоргош и царинском пункту Рудница, спречили два покушаја кријумчарења лекова за људе, али и за животиње.
Prtljaznik pun veterinarskih preparata
Фото: Управа царине

Покушај кријумчарења лекова који се користе у ветерини осујећен је данас око 12.30 часова на царинском пункту Рудница, где су цариници у пртљажнику једног аудија затекли 594 непријављена паковања лекова (Пропен, Цефтивет и Местидиан форте).

Прекршај је откривен када је на пункт, из правца АП КиМ, пристигао ауди А6 краљевачких регистарских ознака, којим је управљао држављанин Србије са пребивалиштем у Краљеву.

Ветеринарски препарати које овај путник није пријавио нису на себи имали маркицу која означава да их је за коришћење одобрило Министарство здравља Републике Србије.

 Управо због тога што тих лекова нема у слободној продаји у Србији, вредност ће бити накнадно утврђена, док су препарати привремено задржани до окончања поступка.

Фото: Управа царине

Само дан раније, 27. јуна 2021. године на излазу граничног прелаза Хоргош спречен је покушај кријумчарења 224 ампула анаболичких стероида које обично користе боди билдери како би повећали мишићну масу.

Реч је о 150 ампула лека Тестостерон Сустанон и 74 ампуле лека Римоболан, које је непријављене преко границе покушао да пренесе холандски држављанин турске националности.

Он је са рођаком путовао из Турске ка Холандији у BMW-у холандске регистрације, а поменуте лекове је спаковао у путну торбу међу остале личне ствари.

Обојица су заједно са откривеним лековима предата полицији у даљу надлежност и против њих ће бити поднета кривична пријава због недозвољене трговине.    

EUR/RSD 117.5685
Најновије вести