Сину Жељка Митровића се понавља суђење за саобраћајку

БЕОГРАД: Апелациони суд у Београду укинуо је пресуду  Александру Митровићу, сину власника „Пинка“ Жељка Митровића, којом га је београдски Први основни суд осудио на годну кућног затвора због саобраћајне несреће у којој  је погинула седамнаестогодишња Андреја Бојанић, 2013 . године у Београду.   
sud, freeimages
Фото: freeimages.com, ilustracija

 Првостепеном пресудом, сада укинутом, Александар Митровић је оглашен кривим   по оптужби да  је 18. јула 2013. у Устаничкој улици у Београду, возећи  џип „брзином од 80 километара на сат , док је дозвољена брзина ограничена на 50 километара, у тренутку зеленог светла за возаче на семафору, ударио  на пешачком прелазу малолетну Андреу Бојанић док је прелазила улицу при црвеном светлу за пешаке, те се с места несреће удаљио не заустављајући возило“.

Митровићу је била досуђена  и  мера забране управљања моторним возилом  у трајању годину дана, а  казна једногодишњег кућног затвора, јединствено  за „тешко дело против безбедности јавног саобраћаја“  и „непружање помоћи  повређеном у саобраћајној незгоди“.

Одлуком апелације,Митровићу ће бити поновљено суђење за кривично дело тешко дело против безбедности саобраћаја, док  је „због апсолутне затарелости одбијена оптужба за  кривично дело непружање помоћи  повређеном у саобраћајној незгоди“.

„Првостепена пресуда  јер укинута јер садржи битну повреду одредаба кривичног поступка“, наводи Апелациони суд у својој одлуци коју је јуче објавио.Напомиње се да је  апсолутна застарелост  дела непружање помоћи  повређеном  наступила 18.јула 2019, два месеца  пре него што је предмет   стигао у  апелацију. 


Митровић је у одбрани  негирао оптужбе

 Александар Митровић је у одбрани  негирао оптужбе да је изазвао  саобраћајну несрећу и изразио је дубоко жаљење због трагедије која му је, како је навео, потпуно  променила живот и на коју мисли сваког дана. 

Митровић је навео да је критичном приликом за возила било  „чисто зелено светло све време на семафору, и да  се одједном, у тренутку, појавила девојка која је почела да претрчава“.

- Скинуо сам ногу с гаса, кочио и свирао. Нисам сигуран да ли сам успео да кочим пре контакта –испричао  је у одбрани Митровић, на почетку суђења.

Пресуда је првостепена, па ће  последњу реч дати више судске инстанце  након што незадовољне стране уложе жалбу.


 - У првостепеној пресуди нису дати разлози о одлучним чињеницама које су предмет доказивања, а они који су дати су међусобно контрадикторни. Апелациони суд налази да је остала неутврђена одлучна чињеница -брзина кретања возила којим је управљао окривљени, и поред налаза вештачења и изјашњења судских вештака-наводи се у другостепеној одлуци  и констатује да су  „основани наводи жалбе бранилаца да  првостепена пресуда  садржи битну повреду одредаба кривичног поступка“.

Апелација је наложила да Основни суд на  поновљеном суђењу „отклони учињене повреде  поступка, размотри чињенице на које му је указано, посебно налаз и мишљење судског вештака за информационе технологије, те да  за све чињенице које буде утврдио да  јасне и аргументоване разлоге,  ценећи  сваки изведени доказ“.   

На првостепену пресуду жалило се и Тужилаштво сматрајући да је преблага казна која је била изречена Митровићу. Иначе, Тужилаштво је предлагало да  Митровић буде осуђен на  две године затвора. 

Ј.Јаковљевић  

EUR/RSD 117.5697
Најновије вести