Поново вештачење за саучесништво у убиству Војислава Шкрбића

На јучерашњем  главном претресу у новосадском Вишем  суду, у  поновљенем доказном  поступку, против  Милоша Бухе (49), осуђеног на 17 година затвора за саучесништво у убиству Војислава Шкрбића 2014. године у ресторану, у центру Новог Сада, прегледани су снимци које су забележиле камере на лицу места. 
1
Фото: Убијени Војислав Шкрбић

На приказаним видео запису могло се видети како Шкрбић седи за столом испред шанка поред улазних врата у локал, у друштву познаника и разговара с њим. У то време гости често улазе и излазе, шанкери и келнери се све време врзмају наоколо у непосредној близини да би у једном моменту ушли Милош Буха и првоокривљени Душан Буха. Цео догађај се одиграо у секундама.

Милош је пришао столу, како је јуче поново изјавио да би се јавио оштећеном, а одмах потом његов презимењак је испружио руку у којој је био пиштољ, према Шкрбићу. На снимку  без тона види  се да је Милош у тим тренуцима раширио руке, што је он описао као да је у том моменту после пуцња викнуо “Не” и при томе заузео положај као да некога хоће да раздвоји.

Снимак с друге камере забележио је Шкрбића како бежи ка крају шанка, где је на моменат видно несигурно стајао, уз покушај да одржи равнотежу и убрзо се срушио. Забележено је и то да су тада гости залегли под столове, а потом су трчећи истрчали напоље, да би у локалу остао уз њега само другар повређеног с којим је претходно седео.     

Одбрани, (тројици бранилаца) било је јуче важно, између осталог, да се утврди  синхронизовањем снимака, моменат којим би се показало да је окривљени Милош Буха, који према ставу одбране, није заклањао телом нападача, изашао из  локала, пре него што је Шкрбић пао, те да није ни видео да је овај погођен, насупрот наводима из оптужнице.

Фото: Увиђај после злочина

За следећи главни претрес, 27. новембра заказано је саслушање судског вештака, којем ће одмах председница већа послати наредбу суда. 

Отварање претреса у  марта ове године било је затворено за јавност, али смо незванично сазнали да је оптужени остао при својој одбрани, пред великим већем којим председава овог пута, судија Наташа Војновић. Она је, након прве паузе на јучерашљем рочишту образложила одбијање приложених доказа одбране за израђеним замрзнутим кадровима  и синхонизованим снимцима битних детаља догађаја тиме да тако нешто при свеприсутној савременој технологији треба да се уради вештачењем и уз наредбу суда са задатком шта треба да се утврди  временски и просторно.

Подсетимо, Апелациони суд саопштио је пре три године да је Милошу Бухи повећао казну две године – с 15 година затвора на 17. Он је ухапшен 2017. године у новембру, по потерници, након три и по године од поменуте  ликвидације.

Како смо писали, пред пртходним великим већем  на рочишту у септембру одазвало се седам сведока, који су већином спомињлали пијанство окривљеног пре чињења дела и непосредно потом.

Окривљени Милош Буха рекао је на једном од претходних рочишта пред дугим судијом да је кобног дана много пио јер је славио сазнање да му је супруга трудна. Прва његова жена је, како је казао, после дуге и тешке болести преминула, а иза ње остале је двоје малолетне деце за коју је јако везан. Он се у изјави пред већем заклињао  да није штитио Душка својим телом.    

- Нисам знао да ће пуцати, а да сам знао да је Душко био у сукобу с Војом, не би се то ни догодило. Био сам превише пијан тог дана, наливао сам се с више људи на неколико места, од јутра – изјавио је раније,  окривљени.

Како смо писали, Војислав Шкрбић  убијен је 22. маја 2014. године око 21 сат у ресторану „Гондола” код Дунавског парка. Душан Буха је окривљен да је убио Шкрбића хицима из пиштоља, а Милош му је наводно помогао тако што је први у локалу пришао Шкрбићу и почео с њим да разговара, након чега га је Душан упуцао. Душан Буха се предао после 20 дана и признао убиство Шкрбића, док је Милош побегао и скривао се све до лишења слободе.

Иначе, Милош и Душан нису у сродству, већ само презимењаци.     Виши  суд у Новом Саду је 4. априла претпрошле године, другостепеном пресудом поновио ону изречену средином фебруара претходне године за тешко убиство Војислава Шкрбића  из Каћа, којом је Душан Буха из Бачког Доброг Поља осуђен на обједињену казну за тешко убиство и недозвољено  држање оружја на 18 година робије, док је другооптужени  Милош Буха из Степановићева, коме се судило у одсуству, као саизвршилац био осуђен на 15 година затвора.         

М. Вујачић

EUR/RSD 117.3811
Најновије вести