Поновљено суђење за покушај убиства Бека креће 13. октобра

БЕОГРАД: Виши суд у Београду заказао је за 13. октобар почетак поновљеног суђења Александру Здравковићу, оптуженом за покушај убиства бизнисмена Милана Бека у новембру 2014. године, пошто је данас завршено припремно рочишт у овом процесу.
sud, pixabay
Фото: pixabay.com, ilustracija

Рочиште је било затворено за јавност, а на њему је тужилаштво предало суду прецизирану оптужницу.

Здравковићу се суђење понавља по налогу Апелационог суда у Београду, који је у јулу укинуо осуђујућу пресуду и наложио да му се суђење понови.

Тада му је укинут и притвор у којем је био четири године и одређен кућни притвор.

Исто одлуком Апелационог суда у јулу је Маја Адровац правоснажно ослобођена од оптужби за помагање у покушају убиства Бека, јер није доказано да је извршила кривично дело.

Када је у питању Здравковић, који је укинутом пресудом био осуђен на 10 година затвора, Апелациони суд, између осталог, сматра да првостепени суд своје закључке није темељио на несумњивим и поузданим доказима, већ на претпоставкама, због чега је наложио понављање суђења.

Здравковић је оптужен да је покушао да убије Бека у саизвршилаштву са НН лицем које му је јављало кретање Бекових кола.

Терети се за кривично дело тешко убиство у покушају.

На Бека је пуцано 14. новембра 2014. године када се колима враћао с посла у своју кућу на Сењаку. Том приликом је рањен његов возач Драган Драгаш.

Здравковић је оптужен да је са НН лицем покушао да убије Бека, као и да је довео у питање живот његовог возача Драгана Драгаша, и то тако што је пуцао у њих када је возач успорио кретање возила како би даљинским управљачем отворио капију Бекове куће на Сењаку.

Беко је током сведочења рекао да би Здравковић могао да буде нападач који је пуцао на њега, али то није могао да тврди са сигурношћу.

Код Маје Адровац у стану, која је била ухапшена у јулу 2015, нађени су меци и ДНК који су је повезали са нападом на бизнисмена, али то није потврдило њену кривицу.

Она је и после првог суђења у овом поступку била ослобођена оптужби због недостатка доказа, мада је та пресуда била укинута и по одлуци Апелационог суда суђење јој је поновљено у заједничком поступку са Здравковићем који је ухапшен у међувремену.

Здравковић је био у притвору је од хапшења у јулу 2016. године до јула ове године.

EUR/RSD 117.5697
Најновије вести