Понавља се суђење Шапчанки због претњи деци председника

БЕОГРАД: Апелациони суд у Београду укинуо је првостепену пресуду којом је зимус на условну казну од шест месеци затвора била осуђена Шапчанка Александра Јанковић Аранитовић (49), јер је у јулу прошле године путем свог Твитер налога упутила претње деци председника Србије Александра Вучића.
Apelacioni sud u Beogradu Foto:Tanjug
Фото: Tanjug
Истом одлуком, која је објављена на сајту суда, Апелациони суд је наложио да се оптуженој понови суђење пред Вишим судом у Београду.
 
Јанковић Аранитовић се терети за кривично дело угрожавање сигурности председника Републике, за које је запрећена казна затвора од шест месеци до пет година.
 
У образложењу одлуке Апелационог суда, наведено је да се основано у жалби бранилаца окривљене указује на непотпуно утврђено цињеницно стање, јер током суђења није изведен ниједан доказ којим би се на несумњив начин могло утврдити да је порука коју је она објавила на Твитеру изазвала осећај угрожености председника Републике.
 
Поред условне казне затвора од шест месеци с роком провере од две године, укинутом пресудом Јанковић Аранитовић је била изречена и мера обавезног психијатријског лечења.
 
Јанковић Аранитовић је оптужена јер је 24. јула, користећи налог на Твитеру вређала председника, а псовке и претње су упућене и његовом сину и ћерки.
 
Она се на почетку суђења бранила тврдњама да није имала намеру да угрози ничију безбедност, те да је то урадила јер је била изреволтирана што је "Дунав осигурање" одбило да јој плати рачуне хоспитализације и претрага које су обављене на клиници у Аустрији, иако је имала купљено здравствено осигурање за иностранство.
 
Она је и раније осуђивана, у Шапцу, а медији су пренели да је то било због фалсификовања исправе и насиља у породици над својом мајком.
EUR/RSD 117.5697
Најновије вести