Почело поновљено суђење оптуженима за убиство Ћурувије

Поновљено суђење четворици некадашњих припадника државне безбедности оптужених за убиство новинара Славка Ћурувије 1999. године, почлео је данас пред Специјалним судом у Београду
specijalni sud1, tanjug
Фото: Tanjug/ S.Radovanović, arhiva

БЕОГРАД: Поновљено суђење четворици некадашњих припадника државне безбедности оптужених за убиство новинара Славка Ћурувије 1999. године, почлео је данас пред Специјалним судом у Београду, чију је првостепену пресуду недавно укинуо Апелациони суд и наложио понављање суђења.

Поновљени процес кренуо је главним претресом, без припремног рочишта, а требало би да се одржи и сутра и у петак.Суђење се поновља тадашњем шефу ресора државне безбедности Радомиру Марковићу, тадашњем шефу београдског центра ДБ Милану Радоњићу, као и припаднику резервног састава ДБ Мирославу Кураку и оперативцу ДБ-а Ратку Ромићу.

Током изјашњавања о кривици Марковић је рекао да је оптужницу разумео али да оно што у њој пише није тачно. Кривицу су негирали и Радоњић и Ромић, док је Курак у бекству и суди му се у одсуству.

Апелациони суд у Београду укинуо је 7. септембра првостепену пресуду за ово убиство са образложењем да је првостепени суд прекорачио оптужбу увођењем НН лица у тај случај, као и додавањем радњи оптуженима за које се не терете оптужницом тужилаштва за организовани криминал.

Према укинутој пресуди, Ћурувију је убило НН лице, а ДБ-овци за то припремили "терен".Тужилаштво је остало принаводима своје оптужнице да је убиство Ћурувије почињено по налогу непознате особе из врха тадашње власти, као и да је Марковић за то ангажовао Радоњића, а он Ромића и Курака, који је означен као непосредни извршилац.

Пред почетак поновљеног судења, председница трочланог судског већа судија Снежана Јовановић затражила је од тужилаштва и одбране да се изјасне да ли сумњају у пристрасност већа које је донело прву, сада укинуту, пресуду.Нико није тражио ни њено, нити изузеће осталих чланова судског већа.

Апелациони суд је наложио да првостепени суд у поновљеном поступку отклони све недостатке и повреде на које му је указано, те да поступи по његовим примедбама.Ромић и Радоњић су у кућном притвору већ више од три године, а претходно су по три били у притвору, од хапшења 2014.године.

Марковић у затвору издржава казну од 40 година затвора због четвороструког убиства на Ибарској магистрали у октобру 1999. године.Кураку се поново суди у одсуству јер се налази у бесктву и за њим је на снази црвена потерница Интерпола.Из укинуте пресуде произлази да је власника и новинара "Дневног телеграфа" Славка Ћурувију 11. априла 1999. године убило НН лице, а да су му осуђени припадници некадашње Државне безбедности помагали у припреми убиства.

Наиме, уместо Мирослава Курака који се у оптужници помиње као директни извршилац убиства, он у укинутој пресуди није поменут као такав, већ непознато лице (НН), чији идентитет није утврђен.Насупрот укинутој пресуди, у оптужиници се тврди да је Ћурувију убио Мирослав Курак, а да му је саучесник био Ратко Ромић, који је дршком пиштоља ударио у главу Ћурувијину пријатељицу Бранку Прпу.

Како се наводи у оптужници, Ћурувија је убијен због "јавног иступања у земљи и иностранству и критике носилаца политичке власти, могућности да утиче на јавно мњење и деловање опозиционих друштвених снага, ради очувања постојеће власти".Убијен је на Ускрс 1999. године, у дворшту испред улаза у зграду, где су се налазиле просторије маркетинг службе "Дневног телеграфа", а са њим је тада била Бранка Прпа.

EUR/RSD 117.5737
Најновије вести