Одложен обновљени процес дилерима осуђеним на 36 година

У новосадском Вишем суду јуче је одложен обновљени процес петорици окривљених за продају дроге, који су првостепено осуђени у фебруару ове године на 36 година затвора, а након саслушања једног сведока и захтева за изузеће председавајућег кривичном већу судије Срђана Савића.
1
Фото: Палата правде у Новом Саду

Петорица окривљених, од којих се један брани са слободе а остали су у притвору око две године, села су на оптуженичку клупу због укупно 100 грама кокаина и пет кила марихуане, поменутих у оптужници.

Занимљиво је да су из београдске полиције стигла различита уверења из казнене евиденције о једном окривљеном: одбрани – да је осуђиван једном, а суду да се тако десило у четири наврата. Оба извештаја је потписао исти руководилац у МУП-у. Стога су браниоци предложили да се полиција изјасни о томе на захтев суда, а Тужилаштво се томе није противило.

Бранилац оптуженог, адвокат Боривоје Боровић изнео је јуче тврдњу да је изречена драконска казна у првостепеном поступку и да је јучерашње непојављивање троје полицијских службеника да сведоче, од којих једног трећи пут, „пример тромости и неефикасности правосуђа”, а да је поступајуће веће заступник српског правосуђа.

На то је председник већа затражио од тог адвоката да буде конкретнији, уз опаску да се Закон о кривичном поступку мора поштовати.

Адвокат Боровић је потом, између осталог, рекао да сматра да Више јавно тужилаштво, „које је само странка у поступку”, притиска окривљене на потписивање споразума, иако, по његовом мишљењу, не постоје законски докази за њихову кривицу и не зна се где је шта од њих одузето, те да је сведоцима из МУП-а који се не појављују на суђењу вероватно сугерисано да не дођу да дају изјаве, и тим „процесним смицалицама” одуговлаче поступак на штету окривљених уз кршење права на суђење у разумном року.

Петорица окривљених, од којих се један брани са слободе а остали су у притвору око две године, села су на оптуженичку клупу због укупно 100 грама кокаина и пет кила марихуане

Казао је да је на јучерашњи претрес од осам сведока дошао само један, и то оперативац новосадске Криминалистичке полиције. Додао је да зна из искустава својих предмета у Новом Саду да полицајци у сведочењима умеју да не говоре истину. После свега, судија Савић је казнио поменутог браниоца са 100.000 динара због вређања достојанства суда, а на то је Боровић затражио његово изузеће, и то образложио тиме да сматра да је он пристрасан у овом поступку.  Заступница надлежног тужилаштва се изјаснила да није тачно да оно нагиње ка закључењу споразума, а приметила је да адвокат Боровић није указао на недоласке сведока одбране.

Након тога, главни претрес је прекинут.

Подсетимо, Београђанима Горану Јовићу, Миодрагу Николићу, Зорану Симићу, као и Суботичанима Влатку Филипоском и Обраду Ђиновићу, приписује се продаја кокаина и марихуане. Ради се о количини од око 100 грама кокаина, док се у оптужници наводи и укупно око пет килограма марихуане.

Након што је Апелациони суд укинуо пресуду, пред већем, којем председава судија Срђан Савић, сведочили су о акацији хапшења у поновљеном поступку прошлог месеца припадник СБПОК-а МУП-а, а јуче и  припадник новосадске Криминалистичке полиције. 

Иначе, по ранијим наводима новосадског суда Вишем суду, током кривичног поступка утврђено је да су од августа 2017. године до 30. октобра исте године Горан Јовић, Миодраг Николић, Влатко Филипоски и Обрад Ђиновић продавали марихуану и кокаин, чиме су извршили кривично дело неовлашћеног стављања у промет опојне дроге.

Они су осуђени на дугогодишње затворске казне, конкретно – Горан Јовић на девет година, Миодраг Николић на осам, Зоран Симић и Влатко Филипоски на по шест, а Обрад Ђиновић на седам година и шест месеци.

Истом пресудом продужен је притвор Јовићу, Николићу, Симићу и Филипоском, који ће трајати до упућивање оптужених у Завод за извршење кривичних санкција, док је Обраду Ђиновићу продужена мера забране напуштања стана уз примену електронског надзора и забрану коришћења телефона и интернета, која ће трајати најдуже до правоснажности пресуде, односно до упућивања оптуженог на издржавање кривичне санкције.

Наставак поновљеног суђења раније је био заказан за 5. и 16. децембар, ради извођења доказа саслушањем сведока, али претходно би требало да се председник Суда изјасни о захтеву за изузеће поступајућег кривичног већа.

М. Вујачић

EUR/RSD 117.5737
Најновије вести