Некадашње руководство "Икарбуса" правоснажно ослобођено

БЕОГРАД: Некадашње руководство фирме "Икарбус" правоснажно је ослобођено од оптужби за злоупотребе којима је, према оптужбама, то предузеће било оштећено за вишемилионске износе.
Apelacioni sud u Beogradu Foto:Tanjug
Фото: Tanjug

Њима је првостепена ослобађајућа пресуда Вишег суда у Београду из маја 2019. године постала правоснажна, јер је Апелациони суд у Београду одбацио жалбу тужилаштва као неблаговремену, због протека законског рока за улагање жалбе, рекла је за Танјуг портпарол суда Мирјана Миљић.

Након 10 година од почетка процеса оптужби за кривично дело злоупотреба положаја одговорног лица ослобођени су Срећко Нијемчевић, Драгић Драгојловић, Зоран Милосављевић, Милисава Милосављевић, Миливоје Тутић и Младен Алвировић.

Процес против њих покренут је хапшењем двојице птужених 2010. године, због како је тада саопштио МУП, набавили 462 аутоматска мењача немачког произвођача "Воитх Турбо" за потребе уградње у производњи аутобуса по знатно вишим ценама од тржишних, те да су тако прибавили имовинску корист немачком предузећу, на штету "Икарбуса".

Апелациони суд сматра да је тужилац небраговремено поднео жалбу па ју је одбацио.

До ове ситуације је дошло, пошто тужилац није 6. маја 2019. године присуствовао изрицању првостепене пресуде (што и није у обавези), када су оптужени ослобођени, а пресуду је примио тек 11. фебруара ове године.

Два дана касније 13. фебруара, тужилац је затражио продужење рока за жалбу због сложености предмета, а 14. фебруара му је предсеник судског већа Вишег суда у Београду одобрио 30 дана додатног рока за жалбу, која је уложена Апелационом суду.

Апелациони суд међутим сматра да је тужилац закаснио са улагањем жалбе, с обзиром да је прошло девет месеци од изрицања првостепене пресуде у мају 2019. до 13. фебруара 2020. када је тражио продужење рока.

Указује да је првостепени суд који је дозволио продужење рока пропустио да увиди да је пресуда објављена девет месеци раније, и подсећа да је према закону могуће продужење рока за жалбу тражити већ приликом објављивања пресуде.

EUR/RSD 117.5629
Најновије вести