Кубуровић: Суд за злочине ОВК од оснивања прате опструкције

БЕОГРАД: Министарка правде Нела Кубуровић истакла је вечерас уверење да Специјални суд за злочине ОВК на Косову и Метохији не може бити укинут и да би требало да се бави и случајем "Жута кућа", али је навела да од оснивања тог суда на Косову постоје опструкције.
kuburovic, tanjug
Фото: Танјуг (Видео)

"Србија очекује правду, свакако, за све жртве, нарочито српске жртве које нигде нису нашле правду, нарочито пред Међународним трибуналом за бившу Југославију, тако да остаје нада да ће Специјализовано веће почети са својим радом. У сваком случају, српски органи ће наставити са процесуирањем и вођењем поступака пред Тужилаштвом за ратне злочине и посебним одељењем Вишег суда у Београду", рекла је Кубуровићева у емисији "Упитник" РТС-а.

Према њеним речима, од почетка и оснивања Специјалног суда за ратне злочине тзв.ОВК, на Косову постоје опструкције, а подсетила је да је требало да судије донесу правилник о поступцима.

Кубуровић је навела да је Специјални суд формиран 2015. године, а и да од тада нису подигнуте оптужнице, што приписује непостојању довољне воље да се се то учини.

Што се тиче случаја "Жута кућа", на који је указао и бивши члан Парламентарне скупштине Савета Европе Дик Марти, а који се помиње и у књизи бивше главне тужитељке Хашког трибунала, Карле дел Понте, Кубуровићева је рекла да би овај случај свакако требало да буде предмет Специјалног суда.

Указала је и на то да су посебне снаге Еулекса дошле до доказа да је злочина било, а да су косовски органи требали да искористе прилику и подигну оптужнице, како би показали да поштују владавину права.

Што се тиче случаја браће Битићи, рекла је да се и даље води пред српским Тужилаштвом за ратне злочине и верује да ће бити окончан, а да ће починиоци одговарати. 


Још нисмо добили ни записник о увиђају

Кубуровић је изјавила да српски правосудни органи из Приштине још нису добили ни записник о увиђају на месту убиства Оливера Ивановића.

Како је рекла, за сада нема помака у истрази о убиству Ивановића.

"За сада још увек нема, нити смо добили обавештење. Иако смо на нашу замолницу добили одговор да ћемо у експресном року добити, ако ништа више, барем записник са увиђаја, још ни то није стигло", рекла је Кубуровић.

Ивановића су из ватреног оружја убили непознати нападачи 16. јануара ујутру у Косовској Митровици.


Како каже, не верује да ће се овај случај наћи пред Специјалним судом, јер је изричито прописано чиме ће се суд бавити.

"Случај браће Битићи није се десио на Косову и Метохији и искључиво остаје у надлежности српских органа", поручила је министарка.

Председник владине Комисије за нестале Вељко Одаловић рекао је да су се сви надали да ће поступци пред Специјалним судом ићи брже, али да је формирање овог суда једина добра вест коју су жртве добиле у последњих 20 година.

"Веровали смо да ће све то ићи брже, веровали смо да ће међународна заједница која је подржала формирање и наметнула, условно да кажем, косовским институцијама формирање овог суда, бити та која ће наставити на исти начин. Да ће их натерати да интензивирају истраге, да подигну оптужнице онако како су најављивали и да се најзад пред лицем правде нађу они који су избегли правди", истакао је Одаловић.

Одаловић се нада да ће у процесима пред тим судом бити препозната командна одговорности оних који су водили тзв. ОВК.

Он је указао на то да су пронађени броји докази о трговини људским органима, а да је међународна заједница знала и ћутала о томе.

"И ћутање је злочин, а не било шта друго", рекао је Одаловић.

EUR/RSD 117.3739
Најновије вести