ИСТРАГА О УБИСТВУ У ФУТОГУ Зафир није осећао опасност

НОВИ САД: Полиција и даље трага за особом која је прексиноћ у центру Футога, у Улици цара Лазара, убила Београђанина Ђорђа Зафировића Зафира (41). Он је ликвидиран у “голфу 6”, а нападач је након злочина побегао. На месту пуцњаве нађено је четири-пет чаура.
forenzika policija dnevnik
Фото: Dnevnik.rs

Недуго после злочина, у оближњем новосадском викенд-насељу Камењар нађено је запаљено возило, које је највероватније коришћено током убиства Зафировића. То возило је, међутим, већ уклоњено, јер га јуче, како се уверила наша екипа, није било на месту на коме се претпоставља да је запаљено.

Остали су само трагови паљевине. Ипак, инспектори и полиција претраживали су терен што путељком од Мачковог спруда уз Дунав води до Шодроша.

Спаљивање аутомобила после тешких злочина чест је случај у обрачуну банди, јер из­вршиоци на тај начин желе да сакрију трагове. Колико ће сада успети у томе, утврдиће истрага.

Осим непознатог убице, за сада је наравно и мистерија због чега је убијен Зафировић. Постоји сумња да је повезан с организацијом убиства некадашњем Аркановог телохранитеља, пуковника Српске добровољачке гар­де Радета Ракоњца, који је ликвидиран 2. априла 2004. године.

Ракоњац је био и блиски пријатељ Луке Бојовића, који издражава казну од 18 година у Шпанији. Неки познаваоци прилика у подземљу не искључују могућност да је ово наставак обрачуна породица Бојовић и Шарановић. Колико су у праву, вероватно ће утврдити истрага, али остаје и чињеница да за протекле четири и по године, колико је прошло од ликвидације Ракоњца, Зафировић никада није званично ни привођен нити саслушаван око овог убиства, мада се негде могло прочитати да је био на мети Ракоњчевих односно пријатеља Луке Бојовића.

Фото: Dnevnik.rs

На, пре свега, медијске спекулације, да га наводно траже кланови због ликвидације Ракоњца, Зафировић је пре само 15-так дана у српским медијима изјавио да се осећа сигурним и како је “шупља прича да га јуре назови кланови”, када не бежи. Навео је да је 24 сата у Београду. Има сина од седам година из брака с ћерком Драгослава Космајца и ћеркицу од две и по године из другог брака. С децом је често у играоницама, а с друштвом у кафићима и ресторанима. Тврдио је да нема, нити да вози блиндиране аутомобиле. Каже да је купио двоје блиндираних кола, али их не вози.

У изјави за медије Зафировић је тврдио и да не носи панцир, нити иде наоружан пиштољима.

Према сопстеној тврдњи од пре две недеље, када су га после, једног информативног разговора у полицији наводно питали да ли има сазнања да му је безбедност, евентуално, угрожена, рекао је да му нико не прети, нити јури, али су му тада у полицији, наводно, рекли “да поведе рачуна о својој безбедности“.

Пре него што је постао познат као зет (сада бивши) бизнисмена Драгослава Космајца, Ђорђе Зафировић је доспео у полицијски досије. Како је сам Зафировић причао, са 16 година је убио локалног силеyију пред 500 људи, после свађе која је избила у дискотеци у Нишу. После пресуде је упућен у казнено-поправни дом у Крушевцу. Побегао је 1999. године, после две и по године боравка у дому. Након тога је готово четири године био у Швајцарској, у бекству. Њихова полиција га је ухватила и депортовала у Крушевац, свега три дана пре почетка “Сабље”.

Требало је да “лежи” још две године, али су га после годину дана одвели у Ниш на суђење, због другог кривичног дела. Оданде је побегао. Помогло му је 15 другова, који су правили блокаду да га судски стражари не ухвате. Излетео је с лисицама на леђима, а напољу га је чекао друг на мотоциклу.

Е. С. Х.

Фото: Дневник

EUR/RSD 117.3161
Најновије вести