Дневник сазнаје: Због убиства бившег таста у Ковиљу, ново суђење 22. децембра

Пред Вишим судом у Новом Саду 22. децембра биће одржано поновљено суђење Славку Плавшићу (32) из Ковиља, осуђеном 29. априла ове године на 19 година затвора због тешког убиства бившег таста Јосипа Барањиа (61).
Дневник/Кућа испред које се догодио злочин
Фото: Дневник/Кућа испред које се догодио злочин

Ову пресуду новосадски Апелациони су је поноштио и наложио ново суђење.

Одлуком Апелационог суда у Новом Саду, предмет је враћен истом већу да би се додатно испитале околности безобзирног насилничког понашања окривљеног при извршењу кривичног дела, које је у првостепеном поступку квалификовано као тешко убиство. Такође, саслушаће се поново и вештак за судску медицину, ради појашњења неких повреда задобијених приликом догађаја, сазнаје „Дневник“ незванично.

Стравичан злочин догодио се 6. маја 2019. године у Ковиљу, 45 минута иза поноћи, испред породичне куће у Пролетерској улици 20, у којој је убијени живео с породицом.

Приликом изрицања пресуде, председник судског већа судија Ивана Јосифовић рекла је да је Плавшићева способност да схвати кривично дело била смањена, али не до битног.


Већ кажњаван

За Славка Плавшића мештани Ковиља кажу да има незгодну нарав. Пре осам година био је осуђен на годину дана, условно на пет година, због наношења тешких повреда. Док је био на провери, 2017. године је кажњен новчано са 100.000 динара због учествовања у тучи. Део казна је платио, а остатак му је замењен затвором. Осим тога, против њега је 2018. године поднета пријава за насиље у породици.


Кобне вечери Плавшић је дошао до куће у којој је живела његова бивша ванбрачна супруга с децом и родитељима. Ударајући по прозору, дозивао ју је, захтевајући да изађе. У једном тренутку, из куће су изашле њена мајка и малолетна ћерка, а затим и покојни Јосип Барањи, који је узео металну шипку, која се налазила код капије.

Плавшић, који је био у алкохолисаном стању и имао 2,47 промила алкохола у организму, нарснуо је на несрећног човека, ударајући га рукама и ногама. Када је Барањи пао на траву, окренуо га је на стомак и наставио да удара, након чега је отишао код комшије. Када се вратио, његов бивши таст је и даље непомично лежао на трави, а он га је окренуо на леђа и наставио да га удара по глави и телу.

Као што смо писали, у току истражног поступка Плавшић се бранио ћутањем, али је накнадно у надлежном тужилаштви изнео одбрану.  Он је на почетку суђења изјавио да га је покојни таст напао шипком и вређао по националној основи пре него што је он њега почео да удара рукама.

Потом је на главном претресу више пута одговорио председавајућој већа судији Ивани Јосифовић да се не сећа неколико битних детаља о догађају, углавном својих поступака. Остао је при изјави да није тукао, сада покојног Јосипа, али га је судиница подсетила да постоје ДНК налази који указују да има трагова на његовим патикама и ногавицама, који указују на то да је било контаката његових делова одеће на доњим екстремитетима с телом настрадалог.

Судија Јосифовић је, образлажући пресуду, рекла да је недвосмислено утврђено да је реч о тешком убиству, истичући да није прихваћена одбрана окривљеног да га је, сада покојни, Јосип Барањи први напао.

- На бившег таста је насрнуо голим рукама, а његова безобзирност се огледа у томе што га је крвнички ударао пред његовом супругом и унуком. Дрскост се огледа и у томе што је од Јосипове супруге тражио цигарету - рекла је судија.

Приликом одлучивања о казни, једина олакшавајућа околност је била то што је релативно млад и што је отац малолетног детета, док је све друго било отежавајуће.

Иначе, на име нематеријалне штете, због претрпљених душевних болова и патње, Славко Плавшић ће, како је тада пресуђено, морати да плати супрузи покојног Јосипа Барањиа милион и 200.000 динара, бившој ванбрачној жени 800.000, а  њеном брату 300.000 динара.

М. Вујачић

EUR/RSD 117.5840
Најновије вести