„Дневник” открива, Први резултати истраге пада авиона код Ечке: Закуцао се у земљу брзином од 280 км/х

Центар за истраживање несрећа у саобраћају предочио је обавештење о почетку истраге прошлонедељног удеса спортског авиона „мораван злин 526Ф” на аеродрому „Ечка” у којем је погинуо пилот Владимир Булат (47).
Mesto pada aviona
Фото: Dnevnik.rs

У том документу, у који је „Дневник” имао увид, наводи се да током истражног поступка узрок удеса још није установљен, уз напомену да је авион ударио о тло под углом од 85 степени брзином од око 280 километара на сат те да је јачина удара била толика да су летелица и пилот завршили два метра испод земље.

„Пилот је дошао на аеродром ’Ечка’ ради увежбавања програма акробатског летења за предстојећи наступ на наведеном авиону. Механичар је припремио авион за лет, док је заједно с пилотом обавио претполетни преглед авиона, при чему нису установљени било какви недостаци”, наводи се у документу који је потписао в. д. директора и главни истражитељ Центра др Небојша Петровић.

По његовим речима, пилот је у међувремену најавио лет надлежној контроли летења, авион је полетео без било каквих проблема и пилот је одмах започео да изводи низа акробатских фигура у контролисаном окружењу.

„После пет-шест минута акробатског летења, пилот је летео четири-пет минута у хоризонталном положају на висини од око 1.000 метара. У међувремену није пријављивао било какве проблеме путем радио-станице. Након тога, пилот је започео још један низ акробатских фигура. После неколико минута летења, а након петље коју је урадио по изласку из ковита с три окрета, пилот је обавио додатни маневар у трајању од 15-20 секунди, услед којег је авион с већим бројем обртаја мотора при брзини од око 280 километара на сат ударио о тло на око 500 метара југоисточно од прага 33 аеродрома ’Ечка’”, прецизирао је Петровић у извештају.

Додаје се да је авион ударио о тло под углом од око 85 степени с поравнатим крилима и конфигурацијом за извођење маневра током лета с увученим флапсовима и стајним трапом.

Фото: Dnevnik.rs

„Пошто је авион имао велику енергију приликом удара о тло, труп авиона је прошао око два метра кроз земљу, при чему је уништена структура авиона. Услед удара о тло великом силом, пилот је на лицу места подлегао задобијеним повредама”, предочио је Петровић.

Главни истражитељ је напоменуо да ће узрок тог удеса бити установљен током истражног поступка и да ће безбедносне препоруке бити издате по завршетку истраге тог удеса.

Подсетимо, Владимир Булат погинуо је у четвртак, 18. јула, око 8.30 часова у близини аеродрома „Ечка”. Био је најпре члан Аеро-клуба „Фалконс” из Зрењанина, а пре две године постао је председник Аеро-клуба „Зрењанин”. Он је, иначе, из Београда, где је завршио и Ваздухопловну академију. Познат је по својим акробатским летовима. Важио је за једног од најбољих акробатских пилота у Србији, али и у региону. Летео је у многим земљама света, где је стекао много пријатеља и поштовалаца. Сахрањен је 22. јула на Новом бежанијском гробљу у Београду.     

М. Бозокин

EUR/RSD 117.4437
Најновије вести