Бивши председник суда у Шапцу ослобођен, а из Лознице осуђен

БЕОГРАД: Специјални суд у Београду ослободио је данас од оптужби за злоупотребу службеног положаја бившег председника суда у Шапцу Гојка Лазарева, док је бившег председника Основног суда у Лозници Драгана Цветиновића због подстрекавања на ово кривично дело осудио на 16 месеци затвора.
sud
Фото: Pixabay, ilustracija

Цветиновићу је изречена и забрана обављања послова у правосуђу од три године.

Судија лозничког суда Оливера Лазаревић је такође ослобођена од оптужби, као и Душан Дозет из Панчева.

Због подсрекавања на злоупотребу службеног положала Драган Радивојевић из Лознице осуђен на седам месеци затвора.

Ово је првостепена пресуда, на коју и тужилаштво за организовани криминал, које заступа оптужницу, и одбрана имају право да се жале Апелационом суду у Београду.

Тужилаштво терети Лазарева да је као председник Вишег суда у Шапцу омогућио усвајање ванредног правног лека - захтева за понављање кривичног поступка, иако за то није било основа.

На тај начин је омогућио да Дозет избегне издржавање казне затвора од седам месеци на коју је осуђен правноснажном пресудом Вишег суда Шапцу 2014. године.

На извршење наведеног кривичног дела Лазарева су, како се сумња, подстрекавали Цветиновић, Радивојевић и Дозет, а у извршењу дела му је помогла Лазаревићева.

Такође, како је саопштило тужилаштво након подизања оптужнице, Лазарев и Цветиновић се терете да су као председници судова неосновано усвајали захтеве за одлагање казне затвора осуђеним лицима и тиме им омогућили да по неколико година одлажу одлазак у затвор, како би извршење казне застарело.

EUR/RSD 117.5783
Најновије вести