Адвокати бирају своје представнике за ВСС и ДВТ

Управни одбор Адвокатске коморе Србије објавио је јавни позив за пријаву адвоката-кандидата за изборног члана Високог савета судства (ВСС) и Државног већа тужилаца (ДВТ) из реда адвоката
advokatska komora srbije
Фото: АКС

БЕОГРАД: Управни одбор Адвокатске коморе Србије објавио је јавни позив за пријаву адвоката-кандидата за изборног члана Високог савета судства (ВСС) и Државног већа тужилаца (ДВТ) из реда адвоката, а које на предлог АКС бира Народна скупштина.

"Уколико Народна скупштина Републике Србије не донесе одлуку о избору кандидата које предложи Адвокатска комора Србије за изборне чланове ВСС и ДВТ, Комора неће мењати одлуку и предлагати друге кандидате", наводи се у одлуци УО АКС која је објављена на њеном сајту.

Истовремено је указано да је рок за достављање предлога кандидата 1. фебруар.

Право предлагања имају регионалне адвокатске коморе у саставу АКС и најмање 20 адвоката.

Кандидат мора да има најмање 15 година искуства у струци, да је пре кандидовања најмање један мандат радио у органима АКС или адвокатске коморе у њеном саставу.

Такође, не сме бити осуђиван за кривично дело које би га чинило недостојним за бављење адвокатуром, нити сме да буде члан органа политичке странке.

Остали изборни чланови ВСС и ДВТ, које су изгласале њихове колеге судије, тужиоци и професори, већ су предложени Народној скупштини на избор.

Уколико их посланици изаберу, на те фунцкије би требало да ступе у априлу, када истичу мандати актуелним изборним члановима тих правосудних органа.

EUR/RSD 117.5042
Најновије вести