У дигиталном сектору потребно више жена, сада само петина

БЕОГРАД: Између 15 и 20 одсто запослених у информационо-технолошком сектору у Србији чине жене, али је неопходно да се та статистика брже мења како би се у дигиталном и привредном сектору постигла родна равноправност, поручено је другог дана самита о лидерству жена.
djaci kompjuteri
Фото: Dnevnik (arhiva)

Државна секретарка министарства трговине, туризма и телекомуникација Татјана Матић изразила је подршку за оснаживање жена, подстицање предузетништва и истицање женске улоге у друштвено важним пројектима.

"Неопходно је да будемо укључени у дигиталне технолошке промене, али морамо инсистирати на томе да на челу измена у дигиталном и привредном сектору буде постигнута родна равноправност. У дигиталном сектору код нас, али и у свету и Европи, мушка доминација је присутна", рекла је Матић.

Према њеним речима, заступљеност жена у укупној запослености се креће између 15 и 20 одсто, уз нагласак да постоји тенденција раста.

"Код текућег запошљавања високо-образованих ИКТ кадрова, жене учествују са 25 одсто, а раст броја уписаних девојака на ИКТ студијама у Србији је већи од раста броја уписаних младића и то за седам одсто и то указује на значајан помак", изјавила Матић.

С обзиром на постојеће трендове, процене су, како каже, да би потпуни родни баланс радне снаге у технолошком сектору могао да се догоди 2050. године.

"Имамо светле примере брзог и одрживог развоја на плану економије, подстицања предузетништва и дигитализације, али и даље је потребно спроводити активности ради сузбијања родног јаза, посебно у дигиталном сектору", рекла је Матић.

Додала је да је Влада Србије направила стратегију и усвојила Национални програм за оснаживање жена у области информационо-комуникационих технологија, са циљем стварања услова за равноправно учесће жена у том сектору.

"У претходном периоду подржали смо девет пројеката преквалификације, доквалификације жена у ИКТ сектору, образовању и родној равноправности са 15 милиона динара. Држава институционално и финансијски подстиче веце укључивање зена у ИКТ и оснажује их да преузму самосталне и лидерске позиције, али је ради бржег остваривања тог циља неопходна подршка ИТ индустрије и ми сматрамо да је та подршка кључ, како би се оставрили бенефити много пре 2050. године", закључила је Матић.

Помоћница министарке грађевинарства, саобраћаја и инфраструкуре Јована Атанацковић истакла је учешће жена у брзом развоју дигитализације наводећи да су оне способне да се прилагоде новим околностима.

"Многа истраживања су показала да равноправно учесће жена у економији значи годишњи раст од 16 милијарди евра. Када посматрамо индекс родне равноправноправности које је Србија увела као једина земља ван држава чланица Европске уније, долазимо до напретка за 3,14 поена и поређења са Европом која је напредовала за 1,2 поена", истиче Атанацковић.

"Јасна порука овог самита је да жене могу све и ми им пружамо подршку", закључила је Атанацковић.

EUR/RSD 117.5653
Најновије вести