Шта ако се афричка куга свиња појави и у Србији?

БЕОГРАД: Смањење популације дивљих свиња најважнија је мера у спречавању појаве заразне болести афричке куге кажу стручњаци и надлежни и напомењу да би нарочито мањи фармери требало да воде рачуна о биосигурносним мерама, односно подигну их на виши ниво.
svinje pixabay
Фото: pixabay.com

Такође је важно да се на време и правилно реагује на прву сумњу ове болести код животиња и да се не спроводи групни лов, већ појединачни.

На територији Србије за сада није регистрована појава афричке куге свиња, али су ипак на снази превентивне мере будући да за то постоји опасност јер се ради о врло заразној болести.

Наиме, Министарство пољопривреде донело је наредбу о одстрелу дивљих свиња како би се спречила појава болести, а министар пољопривреде Бранислав Недимовић каже да је план да се у наредна два до четири месеца популација дивљих свиња редукује чак и за 70 одсто. 

Недимовић је рекао да хигијенско-здравствени одстрел неће угрозити опстанак популације дивљих свиња, те да је та мера неопходна како би се што више редуковао број евентуалних преносилаца вируса афричке куге.

Нема лека за афричку кугу свиња, на свету не постоји. Где год се појави болест мора доћи до еутаназије, рекао је Недимовић. 

Секретар Удружења за пољопривреду Привредне коморе Србије Ненад Будимовић рекао је да је једна од мера да се ова болест сузбије смањење популације дивљих свиња где се вирус одржава и брзо мутира.

Не постоји вакцина против ове болести која је опасна за домаће и дивље свиње, и наноси велику економску штету, док по људе срећом, није опасна, рекао је Будимовић.

Како каже, у граничним подручијима, нарочито код земаља код којих је регистрована појава болести, Румунији, Мађарској, Бугарској може да се смањи популација домаћих свиња откупом живе стоке, и самим тим и могућност да се унесе вирус.
Кретање дивљих свиња каже не може да се контролише и једино што их зауставља у даљем кретању су природне препреке- шуме, реке.

За ову болест наводи, специфично је и то да нема правила где ће се појавити.

Наши фармери треба да знају да је битно да биосигурносне подигну на виши ниво, да нема кретања и да се не дозвољава да неко уђе у објекте, објашњава Будимовић.

Како каже, више су угрожена мања домаћинства где су те мере мање заступљене, док је за очекивати да велике фарме сигурно спроводе те мере.

Одстрел дивљих свиња јесте можда драстична, али једна је од добрих метода јер мора да се смањи популација дивљих животиња који су носилац и фактор преноса болести, каже Будимовић.

Шеф Катедре за заразне болести животиња Ветеринарског факултета у Београду Мирослав Валчић напомиње да је веома важно како ће се реаговати кад се појави прва сумња и да је битно да се узорак што пре односе до надлежног института како би се утврдило да ли је реч о болести афричке куге или некој другој.

Важна је прва сумња али и брзина дијагностике како би се спровеле даље мере, рекао је професор Валчић.

Председник Ловачког савеза Србије Братислав Ћирковић рекао је да се афричка куга свиња појавила у свим околним земљама а да посебно брине појава у Румунији, у граничним деловима са Србијом.

Будући да је најважнија и најефектнија мера смањење фонда дивљих свиња, то не треба да брине јер, објашњава, постоје репроцентри за производњу дивљи свиња па да неће бити проблема да се матични фондови касније врате на старо стање.

Није питање да ли ће бити појаве ове болести, већ када, каже Ћирковић и додаје да су се Управа за ветерину, Управа за шуме, Ловачки савез на време припремали за то и ловце едуковали како да поступе у случају да примете угинуле јединке, и да о томе обавесте ветеринарске институте.

Ловачки савез међутим, препоручује и да се не обављају групни одсрели јер може доћи до миграције дивљих свиња, већ да се организују појединачни ловови нарочито на подручју Војводине.

Поред тога важна је и едукација људи који живе на селу и имају мање или веће фарме свиња, рекао је саговорник Танјуга.
Такође додаје да и они који се баве номадским чувањем посебних сорти свиња, попут мангулице, треба да обуставе то јер и домаће свиње могу да буду велики преносиоци ове болести.

У циљу сузбијања и спречавања ширења заразне афричке куге свиња у Србију, Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде издало је пре двадесетак дана наредбу о предузимању мера које се превасходно односе на строгу контролу промета и увоза живих свиња и производа свињског порекла у земљи.

Међу мерама је спречавање продора меса, прерађевина и свега осталог из земаља које имају тај проблем, а што може угрозити животињски свет.

Према наредби коју је издало ресорно министарство, увозна дозвола може да се изда ако не постоји ризик по здравље животиња што се утврђује у складу са Законом о ветеринарству и Директивом Управе за ветерину којом је јасно прецизирано поступање по сваком захтеву.

Наредбом се забрањује слободан увоз и провоз пошиљака пореклом из земаља или подручја захваћеним афричком кугом свиња, а за сваки конкретан случај издаје се увозна дозвола...

Она је донета због погоршања епизоотиолошке ситуације у региону (Мађарска, Румунија, Бугарска), и непосредне опасности од појаве ове болести у Србији.

Афричка куга свиња је заразна вирусна болест домаћих и дивљих свиња која се преноси контактом заражених са здравим свињама, контаминираном храном и водом, одећом и обућом, инфицираним предметима и опремом, превозним средствима, стајњаком, глодарима, инсектима. 

EUR/RSD 117.2933
Најновије вести