Виноградари који продају грожђе морају да се упишу у регистар

БЕОГРАД: Сваки произвођач грожђа који у свом власништву, закупу или коперацији има најмање 0,1 ха винограда, а грожђе ставља у промет, има обавезу уписа у Виноградарски регистар.
grozdje, Đ. Radivojević
Фото: Ђ. Радивојевић

У Министарству пољопривреде подсећају да је Законом о вину прописана обавеза вођења Виноградарског регистра и Винарског регистра.

Истичу да је вођење Виноградарског регистра и Винарског регистра са ажурним подацима од великог знацаја и са аспекта испуњења обавеза проистеклих из ускладивања са прописима Европске уније.

Имајући у виду да је вођење ових регистара обавезно у ЕУ и да се финансирање виноградарско - винског сектора у ЕУ врши финансијским средствима чији износ зависи од површина под виноградима уписаних у Виноградарски регистар, објављено је на сајту Министарства пољопривреде.

Такође, вођење овог регистра је важно како би се на адекватан начин могле планирати мере подршке развоју сектора виноградарства и винарства, али и располагати подацима о постојећој производњи грожђа и вина.

Прецизирано је да су подстицајне мере у Србији које су намењене инвестицијама у виноградарском и винарском сектору условљене уписом у Виноградарски регистар и Винарски регистар.

Такође, упис сваког газдинства у ове регистре значајан и из аспекта њихове могућности коришћења финансијских средстава које држава издваја за ове намене.

Наводе да се упис произвођача грожђа у Виноградарски регистар и произвођача вина у Винарски регистар може увек обавити.

Произвођачи грожђа све информације везане за упис у Виноградарски регистар могу наћи на http://www.minpolj.gov.rs/vinogradarski-registar/

EUR/RSD 117.3358
Најновије вести