Увоз решење за прескуп репроматеријал у пољопривреди

Половином фебруара требало би да крене пролећна прихрана пшенице, уљане репице и јечма за коју су потребна вештачка ђубрива: уреа, кан и ан, чија садашња цена никако не одговара ратарима.
oranica, Tanjug/Jaroslav Pap
Фото: Танјуг/Јарослав Пап

Тренутно је на берзи тона урее 860 евра, а просечно по хектару пшенице у првој прихрани треба око 250 килограма урее, а у другој прихрани између 150 до 200 килограма кана.

Зато ратари са нестрпљењем очекују најављени увоз без царина урее који би требао да обори садашњу цену не само урее већ и кана ана.

Председник Удружења пољопривредника “Стиг” Недељко Савић каже за “Дневник” да према најавама из Министарства пољопривреде за десетак дана треба да буде увезено 16.000 тона урее из Киргистана и да би тај увоз требао да обори цену вештака на домаћем тржишту.

16.000 тона урее стиже из Киргистана

- Очекује се да ће када стигне роба из увоза тона урее бити од 750 до 800 евра и да ће сразмерно том појефтињену пасти и цене кана чији је килограм сада 74 динара – навео је Савић. Подвукао је да увоз из Киргистана није ни изблиза добољан за домаће потребе, већ да покрива свега седам до осам одсто потреба.

- Пшеница је домаћа стратешка сировина, а уреа је најскупља у односу на кан и ан па ће зато бити увезена само уреа – казао је Савић и најавио да би наредне седмице Министарство пољопривреде требало да саопшти шта је постигнуто са банкама око подизања кредита без камата ради куповине вештачког ђубрива.

113 –118 динара кошта сада килограм урее

Док посао око прихране не доспе на ред, земљорадниици прате цене на тржишту и праве своје рачунице. Пољопривредник Јозеф Фокман из Кисача каже да је мало земљорадника купило вештак приликом сетве пченице, јечма и уљане репице и да би им годило да цена урее буде око стотину динара килограм, мада не би имали ништа против ни да буде испод стодинарке.

Фокман није купио раније вештак, али прати цену и каже да је килограм урее сада од 113 до 118 динара. Каже да неће бацати уреу већ само ан, два пута, јер ан одмах делује па брже храни пшеницу.


Нужна домаћа производња

Ратар Мирослав Киш каже да треба да имамо домаћу производњу вештачког ђубрива.

– Вештак је вишеструко поскупео за мање од годину дана и треба нам наша фабрика, да не будемо препуштени увозницима који се на нашим леђима богате. Финансијски смо толико исцрпљени да не можемо више свесно да правимо губутке – навео је Киш. Додао је и да земљорадницима треба да се вишеструко повећају подстицаји за биљну производњу до 20 хектара која годинама износи свега 4.000 динара и да се врати регрес за гориво.


На северу Бачке у Суботици, ратар Мирослав Киш кренуо је да баца вештак пре десетак дана и каже да у том послу није усамљен. – Кренули смо пре десетак дана па су поједини земљорадници већ завршили или стигли на пола пута, мада се вештак може бацати и у фебруару и марту.

Киш каже да су се на северу земље земљорадници мање - више снабдели ђубривом од организатора производње током сетве и да ће сваки од њих спрам дебљине новчаника обавити пролећну прхрану. – Вештака ће бити бачено сигурно мање него што треба и то ће се одразити на приносе током жетве, али не можемо другачије. Финансијски смо исцрпљени и треба нам помоћ државе о којој нон-стоп говоримо. Треба нам вишеструко повећање подстицаја за биљну поризводњу до 20 хектара која годинама износи свега 4.000 динара, да се врати регрес за гориво и да имамо домаћу производњу вештачког ђубрива.

З. Делић

Svoj
23.01.2022 • 10:17
Seljaci po navici samo kukaju i traze od drzave a cene psenice nikad vece. To im ne smeta. Za fabriku se slazem. Sramota je da nemamo vise domace proizvodnje djubriva. I nije mi jasno ako je cena gasa nije podignuta za fabrike a gas je 75% troskova proizvodnje zasto je domaca proizvodnja toliko poskupela. To drzava treba da vidi i da uzme extra dohodak od tih proizvodjaca i da ga seljacima.
Kole
23.01.2022 • 12:11
Psenica je poskupela 30posto a đubrivo 400posto,o ostalim imputima i da ne pricam pa ti izračunaj.Rast cena poljoprivrednih projzvoda nisu pretile cene repromaterijala odavjo se ne poštuju neki pariteti
Пољопривредник
23.01.2022 • 16:55
Да знаш нешто о пољопривреди, било би ти јасно зашто сељаци кукају.
Tanja
24.01.2022 • 01:21
Sramota 4000 dinara po hektaru .Seljaci najmanje zarade za razliku od monopolista koji svake jeseni trljaju ruke a seljaku sta ostane.
EUR/RSD 117.5361
Најновије вести