Сточари траже договор о мерама за спас сточарства

БЕОГРАД: Савез произвођача агропривреде Србије (СПАС) затражио је данас да се организују састанци са предеставницима државе на којима би се разговарало о мерама за опстанак домаћег сточарства, изјавио је председник Управног одбора СПАС-а Зоран Милићевић.
meso krave
Фото: pixabay.com

СПАС је упутио писмо са захтевом кабинету председника Србије, председника Народне Скупштине и ресорном скупштинском одбору

Милићевић је у изјави за Тан‌југ навео да је 30. августа такав захтев послат председници владе Ани Брнабић, али пошто није добијен никакав одговор, чланови СПАС-а су у суботу одлучили да се обрате и другим инстанцама у држави којима је прослеђено пет захтева.

СПАС тражи да се узгајивачима свиња, говеда и оваца обезбеди помоћ у житарицама за исхрану стоке, затим формирање радне групе која ће одржавати састанке у влади, Министарству пољопривреде, Министарству за село и скупштинском Одбору за пољопривреду о актуелним питањима аграра.

Трећи захтев је да влада уведе прелевмане на увоз живе стоке (осим приплодних грла), меса, месних прерађевина, млека и млечних производа.

Тражи се такође редовна исплата субвенција и подстицаја и да се та давања изједначе за велике и мале произвођаче.

Пети захтев је да се због суше погласи елементарна непогода и не наплаћује такса са одводњавање.

У писму је наведено да је неопходно хитно предузети предложене мера, како не би дошло до принудног клања преосталог сточног фонда.

"Ако нам треба 6,5 милиона товљеника свиња за наше потебе, ми их немамо ни два милиона, као што имамо око 100.000 грла говеда од неопходних милион комада", рекао је Милићевић.

EUR/RSD 117.3358
Најновије вести