Начелно договорена откупна цена малина од 140 динара

Постигнута је сагласност о решавању проблема око откупне цене малина и купина са премијерком Аном Брнабић и министром пољопривреде Браниславом Недимовићем.
malina/Dnevnik
Фото: Dnevnik.rs

То јепотврдио председник Асоцијације произво­ђача малина и купина у Србији Добривоје Радовић и додао да је дијалог покренут са мртве тачке.

Радовић је, после разговора у Влади Србије, рекао да су се Брнабић и Недимовић сложили да цена коштања малина буде 139,3 динара по килограму, без трошкова превоза и марже, а цена купина од 60 до 80 динара, зависно од сорте и да ће то предложити Влади Србије.

- Тражили смо да држава помогне да се уреди тржиште и да се контролише ко и одакле увози малине и да се српска малина обележи како се босанска не би увозила и продавала са ознаком српског порекла - рекао је Радовић.

Додао је да су прои­звођачи малина и купина затражили и да се порез на додату вредност (ПДВ) од осам одсто враћа њима, а не власницима хладњача који откупљују то воће.

Радовић је рекао и да је са премијерком Брнабић и министром Недимовићем договорено да се до краја спроведе отпис потраживање на име помоћи коју су произвођачи тог воћа добили 2013. године у репроматеријалу, а због кога је део њих тужен.

Договорено је и да се формира, како је рекао, комисија која ће контролисати зашто мањи откупљивачи малина и купина често нуде више цене за то воће од власника хладњача који га извозе.

- Брнабић и Недимовић су обећали и да ће хитно послати стручњаке да утврде зашто се малина суши. Не знамо да ли је

то последица мраза или неке болести - рекао је Радовић. 

Kuronja
08.04.2019 • 15:34
Malina se susi zbog nepravde prema njoj
EUR/RSD 117.5811
Најновије вести