Малина чека цену, жетва почела, вишња има перспективу 

РАЧА: Коначна цена малине биће позната тек када прође сезона и када она буде утврђена на светском тржишту, изјавио је данас министар пољопривреде, шумарства и пољопривреде Бранислав Недимовић и навео да је најавжније да ове године малина у Србији буде обрана, ускладиштена и да се одреди аконтна цена. 
Branislav Nedimović Foto: rts.rs/printskrin
Фото: ртс.рс/принтскрин

Он је рекао да светски играчи још нису изашли са ценом малине. 

“У овом тренутку то не зна нико жив”, каже Недимовић и додаје да је чињеница да је тржисте САД и Канде пренатрпано јер је у Чилеу и Мексику добро родила малина, а да се 97 одсто српске малине замрзава и извози у западну Европу. 

Навео је да је ситуација на светском тржишту озбиљна, те да држава може да помогне у репроматеријалу и осигурању, али у погледу цене не може. 

“Држава да одређује цену, ово није 1974. година”, рекао је Недимовић одговарајући на питања новинара у Рачи. 

Навео је да су услови на тржишту сурови, али и да не прође 48 сати а да се не сретне са малинарима. 

“Радимо заједнички на овом проблему”, каже Недимовић и истиче да је дошло до хиперпродукције малињака на одређеним просторима, на пример у Пријепољу где је, каже било 200 хектара, а сада 1.500 хектара од малином и то за свега четити или пет година. 

Он, међутим, каже, да пораст броја малињака не прати одговарајућа инфраструктура у погледу откупних места и складишних капацитета. 

“Морамо на томе да радимо. Прошле године смо покренули пројекат реонизације пољопривредне производње, јасно ћемо рећи ''на овом простору може то да се ради, држава даје субвенције за то, не можеш да радиш тамо где ти падне на памет''. Можеш, али нема субвенција”, каже Недимовић. 
 

О штети на усевима

Упитан о штети на усевима коју су изазвале недавне временске непогоде, Недимовић каже да су временске неприлике трајале неколико дана и да је потребно време да се сагледа причињена штета. 

“Влада је донела одлуку о проглашењу елементарних непогода за 21 локалну самоуправу. То је дало алат Кацеларији за јавна улагања да може да припрема свој програм, комисије су на лицу места и сагледавају штету”, каже Недимовић. 

Објаснио је да ће Канцеларија за јавна улагања направити програм који се тиче три врсте штете - на јавној инфраструктури, на приватним објектима и опреми и на пољопривредном земљишту. 
 

Падавине изазвале проблеме у жетви

Упитан о жетви жита, Недимовић је рекао да је било више падавина него што је уобичајено, да ће бити проблема јер је велика количина падавина спрала жито, али да радује што је на већим повшинама жетва кренула и све тече у најбољем реду. 

“Ове године имамо рекордну сетвену сруктуру пшенице 650.000 хектара, очекујемо у просеку да ћемо имати око пет тона по хектару можда још мало више. Очекујем да, што се тице пшенице, проширимо тржиште на које извозимо. Ове године је добра ситуација са ценом, јер на светском тржишту глобални играчи имају лошије приносе, па самим тим је цена отишла горе”, рекао је Недимовић. 
 

Воћарство има добру перспективу

Говорећи о перспективама за српски аграр, министар је рекао да су прилике на светском тржишту такве да имамо палету од неких 30 производа који у овом тренутку имају добре перспективе у наредних 15 година. 

“Што се тиче воћарства, то је облачинска вишња, има савршену перспективу у наредним годинама, шљива има добру перспективу, да не причам боровници, али ту је доста велико улагање. Што се тиче повртарства, све што год можемо да произведемо у пластеничким условима, то данас има своје тржиште”, рекао је Недимовић. 
 

Сточарство има велику шансу за извоз

Што се тиче сточарства, Недимовић је рекао да добру перспективу има товно говедарство пре свега због ситуације са великом потражњом, нарочито у Турској. 

“Цена килограма говеђег меса са 1,90, која је била пре потписавања споразума, данас је на 2,30, 2,35 и 2,49 евра, скоро 30 одсто је порасла цена само што смо се отворили за нека тржишта”, каже Недимовић. 
 

Тешко до субвенбција за дизел

Говорећи о субвенционисаним ценама за дизел, Недимовић је рекао да не може да обећа нешто што не може да испуни, те навео да је у претходном периоду због таквих обећања данас 39.000 тужбених захтева због неисплаћивања субвенција. 

“Немојте заборавити да су субвенције део потрошње који мора да буде лимитиран. Колико нам буде дато јоргана толико ћемо се прострети. Не жлеим да обећавам оно што није могуће реализовати. Да је неопходно, јесте, да је конкуренција око нас сурова, јесте, да постоје субвенције, јесте, али можеш да обећаш оно што можеш да даш”, закључио је Недимовић

EUR/RSD 117.3314
Најновије вести