Две трећине пшенице за државне резерве попуњено

НОВИ САД: За продају државним робним резервама до сада је пријављено 90.000 тона пшенице, а остало је простора још за мање од трећине, рекла је данас за Тан‌југ ТВ Ана Јакшић са Продуктне берзе.
Psenica/Dnevnik/arhiva
Фото: Дневник/архива/

Међу онима који су пријавили пшеницу да продају држави за 40 динара по килограму са ПДВ-ом највише је индивидуалних произвођача и газдинстава.

"Та цена је неки садашњи индикатор, и делује прихватљиво. Робне резерве је исплаћују у року од 15 дана по предаји пшенице", рекла је она.

Додала је да предност при државној куповини имају пољопривредни произвођачи и подсетила да је минимум који могу да пријаве 10 тона.

Иако се у жетву ушло са већим прелазним залихвама претходних година места за складиштење има.

"Генерално капацитета код складиштара има за нови род. Надам се да ће водити рачуна да не мешају родове пшенице да би се избегла зараза", рекла је она.

Додала је да је тешко предвидети даље кретање цена пшенице.

"Може се очекивати да у будућем периоду дође до јаче цене. Тренутно је на Продуктној берзи у фокусу откуп пшенице од стране Дирекције за робне резерве", рекла је Јакшић.

Навела да регион за сада нема толико захтева за увоз пшенице из Србије иако је традиоционално увозно завистан јер укупно произведе 1,5 милиона тона.

"Очекује се да од августа крене та извозна тражња. Земље региона су највећи увозници наше пшенице и брашна, тражња се може очекивати", закључила је она.

EUR/RSD 117.3079
Најновије вести