Осигурани депозити у Србији достигли 25,3 милијарде евра

БЕОГРАД: Укупни осигурани депозити у Србији износили су 25,3 милијарди евра крајем трећег квартала ове године, саопштила је Агенција за осигурање депозита.
novac porez dug
Фото: pixabay.com

То је више него троструко више него 2008. године, када је гарантовани износ штедње у банкама по једном депоненту повећан на 50.000 евра, наводи се у саопштењу поводом предстојеће Недеље штедње, када банке традиционално нуде атрактивније услове за орочавање новца.

Агенција подсећа да су средства која грађани, предузетници, као и микро, мала и средња правна лица чувају у банкама законом заштићена до износа од 50.000 евра.

То значи да би, у случају стечаја банке, Агенција за осигурање депозита у року од највише седам радних дана исплатила максимално до 50.000 евра укупног улога једног депонента у једној банци. Заштићен је новац осигураних депонената на свим рачунима, независно од врсте и валуте.

Укупна средства на рачунима грађана, предузетника и микро, малих и средњих правних лица у протеклих 14 година у просеку су расла за 10 одсто годишње, према подацима Агенције.

Две трећине свих осигураних депозита чине депозити грађана. Иако су у појединачним износима нижи од депозита правних лица, као најбројнији, у суми представљају значајну и стабилну депозитну базу, истиче Агенција.

Системом осигурања депозита обухваћена је велика већина депонената физичких лица, 99 посто, будући да укупан износ новца који чувају у једној банци не прелази 50.000 евра.

Иако грађани претежно на рачунима банака држе новчана средства у страним валутама, већ дужи низ година, услед атрактивнијих каматних стопа на динарску у односу на девизну штедњу, повољног пореског третмана и очуване релативне стабилности динара према евру, забележено је значајно повећање показатеља динаризације депозита становништва.

Све банке у Србији обухваћене су системом осигурања депозита. Овакав вид заштите новчаних средстава за клијенте банака потпуно је бесплатан, с обзиром на то да трошак осигурања за њих сносе банке.

EUR/RSD 117.3739
Најновије вести