„Ново повећање плата од 1. јануара, за здравствене раднике - 5 одсто“

БЕОГРАД: Председник Србије Александар Вучић најавио је данас да ће од 1. јануара бити повећане плате медицинским радницима за даљих пет одсто, а за све остале запослене у јавном сектору повећање ће бити 3,5 процената.
novac plata
Фото: Tanjug (M. Jelesijević, ilustracija)

„Ићи ћемо од 1. јануара, и у условима ковид и светске економске кризе, са повећањем плата свим медицинским радницима за даљих пет одсто, а за све друге у јавном сектору за 3,5 одсто, односно пет одсто од 1. априла“, објаснио је он.

За повећање плата, тврди, биће добијена сагласност ММФ-а, и то неће бити разбацивање, нити бацање новца, односно неће угрозити стопу јавног дуга, већ ће све бити под апсолутном контролом.

Вучић је указао да је то повећање од по 27 евра ако је просечна плата сада на 510 евра.

Председник је казао да је то изванредан успех, на велику радост људима као што су полицајци, војници, социјални радници, запослени у јавној управи, рудари,...

То је, додаје, огроман успех, када је могуће повећавати плате у околностима велике рецесије, а то је, указује, могуће што су грађани веровали у тешке реформе, иако су, због актуелне ситуације, мање радили, те тај новац објективно није зарађен, али је зарађен одговорношћу у претходним годинама.

Изразио је наду да ће приватни сектор имати снаге да то не само прати, већ буде испред.

„Веома би лоше било да јавни сектор буде испред приватног, јер ће онда сви желети да побегну у јавни сектор, а то би била катастрофа за земљу“, указао је Вучић. Истакао је да ово повећање представља уједно подстицање приватног сектора и захвалност војницима и здравственим радницима за добро обављен посао.

EUR/RSD 117.5749
Најновије вести