Васић: До краја године инфлација између 9 и 11 одсто

БЕОГРАД: Генерални секретар Удружења банака Србије Владимир Васић рекао је данас да се очекује да дође до пада инфлације у земљи и да до краја године буде између девет и 11 одсто.
vasic
Фото: Танјуг (видео)/Владимир Васић

Коментаришући пројекцију Народне банке Србије по којој се значајнији пад инфлације очекује у другој половини године, Васић за Танјуг каже да су то добре вести и да се очекује да инфлација почне да опада јер наноси штету грађанима, привреди, као и банкама.

"Очекујемо да до краја године инфлација буде између девет и 11 одсто, да се следеће године врати у неке границе нормале од три одсто плус минус 1,5", рекао је Васић.

На питање да ли ће доћи и до пада цена, Васић појашњава да цене диктирају купци и да то зависи од њихове одлуке да ли ће купити неку робу или не.

"Када причамо о рестриктивној политици њен циљ је да нас дестимулише да трошимо или да не трошимо у мери у којој смо раније, а стимулише нас да штедимо и да се одричемо дела тражње. Због тога штедња расте у банкама и то је један од показатељ да делује и да ми на неки начин кочимо нашу потрошњу да бисмо послали сигнал свима онима који желе да подигну цене да своју робу неће продати по тој цени и да ће бити принуђени да је продају по нижој цени", рекао је Васић.

На питање да прокоментарише смањено интересовање грађана за кредитима и да ли је ово крај ере јефтиног новца, Васић наводи да је крај био прошле године када је Еурибор први пут изашао из негативног и дошао на нулу и додао да се очекује у 2024. години да дође до попуштања у цени новца.

 "Да ли ће Еурибор бити негативан нисам сигуран, али сам сигуран да ће се смањивати", навео је он.

Коментаришући очекивања грађана да ће, у случају подизања кредита, мере и захтеви од банке бити мање ригорозне, Васић каже да грађани и привреда балансирају да ли ће узети новац од банке и да ако имају сопствена средства то неће учинити или ће узети мање него што су планирали.

Осврнуо се и на варијабилну каматну стопу, наводећи да постоји већ 20 година и да су од ње имали корист грађани који су имали стамбене и друге кредите, јер су мање плаћали рате него што би требало.

"Када постоји неизвесност на тржишту као сада, не зна се када ће се инфлација скроз зауставити, онда постоји неизвесност колика ће цена новца бити. Када узимате кредит у било ком тренутку увек је фиксна каматна стопа у том тренутку већа од варијабилне каматне стопе јер садржи дозу неизвесности у будућности", објаснио је Васић.

EUR/RSD 117.2745
Најновије вести