Рачун за струју у зеленој зони поскупљује око 150 динара

Од 1. септембра у Србији ће струја бити скупља, а одлуку о поскупљењу донео је Савет Агенције за енергетику.
struja, strujomeri, isključenje struje Foto: Dnevnik.rs
Фото: Dnevnik.rs

Киловат ће бити скупљи за 6,5 одсто, па ће од септембра нова цена киловата, без пореза и такси, бити 8,144 динара, што би просечан месечни рачун требало да увећа за нешто више од 150 динара.

Рачун за електричну енергију који сваког месеца стиже на адресе потрошача садржи низ ставки - обрачунска снага, трошак гарантованог снабдевача, накнада за повлашћене произвођаче електричне енергије, накнада за унапређење енергетске ефикасности и акциза. Тек након тога се обрачунава порез на додату вредност и на крају такса за јавни медијски сервис.

6,5 одсто поскупљује киловат струје и то на 8,144 динара

Извесно је да ће се у јесен и предстојећу грејну сезону ући с вишим ценама струје, а да ће до повећања цене електричне енергије доћи најављивано је већ дуже време. Наиме, поскупљење које ће важити од септембра уследило је после више од годину и по дана јер је последњи пут цена киловата повећана 1. фебруара 2021. године. Тада је цена повећана за 3,4 одсто и од тада важи садашња просечна цена киловата 7,867 динара.

1.000 динара поскупљење по рачуну за црвену зону

Сигурно је да ће, уз повећање цене струје, они који електричну енергију користе за загревање домаћинстава, већ сада почети да рачунају колики ће им бити трошак и како да смање потрошњу и сачувају кућни буџет. Као и увек, број потрошених киловата утиче на висину рачуна, а на то утиче и време када се они троше, односно да ли се бројило врти када су киловати скупљи или јефтинији. Такође, на висину рачуна утиче и зона потрошње - односно да ли се киловати троше у зеленој, плавој или црвеној зони, па је зато рачуница и те како важна. Наиме, киловат у зеленој зони је далеко јефтинији него у црвеној, па се рационалном потрошњом може и те како уштедети, а у супротном ће се потрошити више новца.


Цена за гарантовано снабдевање

Савет АЕРС-а дао је сагласност на одлуку о цени електричне енергије за гарантовано снабдевање. Том одликом просечна цена електричне енергије за купце који имају право на гарантовано снабдевање по регулисаним ценама, а то су домаћинства и мали купци, утврђена је на основу максимално одобреног прихода и предвиђених количина електричне енергије за продају купцима на гарантованом снабдевању.


Уз потрошњу од 350 киловата, што значи останак у најповољнијој, зеленој зони, и утрошак од 200 скупих и 100 јефтиних киловата, рачун би са садашњих око 3.000 динара, од 1. септембра требало да износи око 3.150 динара. Уз повећање потрошње расту и износи па би за 400 киловата и исти број скупих и јефтиних - рачун с око 3.400 требало да буде нешто нижи од 3.600 динара. Уз потрошњу 550 киловата, од којих је 350 скупих, а 200 у нижој тарифи, рачун би с око 5.000 динара требало да буде око 5.300 динара, а ако се потрошња повећа на 1.600 киловата, што је граница за плаву зону, те потрошњу 1.200 скупих и 400 јефтиних, рачун би с око 17.000 динара, требало да се заустави на око 18.000 динара. Ако се пређе у најскупљу, црвену зону, рачун за струју ће, уз потрошњу 1.400 скупих киловата и 400 јефтиних, с око 21.000 динара нарасти на нешто више од 22.000 динара.

Д. Млађеновић

EUR/RSD 117.3179
Најновије вести