Зорана Михајловић: Градимо 400 км нових аутопутева

БЕОГРАД: Потпредседница Владе и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић рекла је да је Србија већ започела или припрема изградњу око 400 километара нових ауто-путева.
mihajlovic, Tanjug/Zoran Žestić
Фото: Танјуг/Зоран Жестић

Она је за ТВ Хепи навела да је започета градња на Моравском коридору, да се гради деоница Прељина-Пожега на "Милошу Великом", а која ће бити завршена 2022. Такође, навела је да се гради ауто-пут Сремска Рача - Кузмин, што је прва деоница ауто-пута Београд-Сарајево.

"Почећемо радове и на деоници Ниш-Плочник, са кинеском компанијом водимо разговоре о деоници Нови Београд - Сурчин, на којој би радови могли да почну ове године. Припрема се и пројектна документација за нови пројекат Шумадијског коридора Вожд Карађорђе", навела је Михајловићева.

Додала је да је у претходном периоду обновљено више од 500 километара пруга, а да ће до краја 2021. бити завршена и прва деоница брзе пруге, којом ће се за 25 минута возом стизати од Београда до Новог Сада.

"На барској прузи обновљено је 77 километара пруге од Ресника до Ваљева, заједно са Руским железницама, а најкасније до следеће године очекујемо да се настави реконструкција и на преосталим деоницама барске пруге, до границе са Црном Гором", навела је Михајловићева.

Мнистарка је казала да ће захваљујући улагањима у водни саобраћај наше реке за око две године бити пловне 365 дана у години, што тренутно није случај, јер се у ову област деценијама није улагало.

Подсетила је да је у 2014. у водни саобраћај уложено 10 милиона евра, а да се данас улаже 340 милиона евра у инфраструктуру Дунава, Саве, Тисе, у изградњу и проширење лука, између осталог у Смедереву, Прахову, Сремској Митровици, у реконтрукцију бродских преводница у на ХЕ "Ђердап 1" и "Ђердап 2".

У Врању ће, каже, средином марта бити завршене прве две зграде за припаднике снага безбедности, у току су радови у још неколико градова у Србији, а очекује се да ускоро буде расписан тендер и за прве станове у Београду.

"Укупно око 8.000 станова ће се градити за припаднике снага безбедности", рекла је Михајловићева и додала да се ти станови граде по свим европским стандарима, али да су цене ниже јер држава стоји иза тог пројекта.

Михајловићева је навела и да се мора водити о рачуна о људима који су квалитетни, стручни и искусни, јер су такви људи потребни Србији да би могла да се развија, као и да Влада ради на томе да створи услове да се у сваком делу Србије живи боље како људи не би одлазили у друге земље.

EUR/RSD 117.5571
Најновије вести