Запослени у Србији нишане плату од 760 евра

Добри међуљудски односи су и даље најбитнији фактор за одабир будућег послодавца у Србији, наводи се у истраживању које је портал Инфостуд послови спровео заједно са партнерским сајтовима за запошљавање из Хрватске, Босне и Херцеговине, Македоније и Словеније.
Prekvalifikacija nezaposlenih pod budnim okom države Foto: Dnevnik.rs
Фото: Ilustracija. Dnevnik

Како се наводи, иста ситуација је и у Хрватској и Словенији, док је тај фактор у Македонији и БиХ на другом месту, иза висине зараде.

Додаје се да су на листи најбитнијих фактора приликом избора послодавца кандидати из Србије још истакли могућност учења и напредовања, радно време, али и сигурност посла.

Истраживање спроведено на узорку од 40.706 испитаника показује да у Србији зараду као мотив значајно више истичу запослени, могућност напредовања они који се школују, док сигурност посла прижељкују они који су тренутно незапослени, али су добри међуљудски односи свима пођеднако важни.

У земљама бивше Југославије највиша очекивања просечне зараде имају кандидати у Словенији, преко 1.500 евра у просеку, док су најнижа очекивања у Северној Македонији, 524 евра

Највише испитаника из Србије, њих 29 процената, сматра да су за добијање посла најважнији знања и вештине које кандидат поседује, њих 24 одсто наводи мотивацију и вољу за запослењем, радно искуство истиче 17 процената, а 10 одсто добре контакте и познананства.

Испитаници из Србије придају страначкој припадности као фактору приликом запослења нешто вишу важност него испитаници у региону, док се препоруке утицајних људи из струке више вреднују у региону него код нас.

Инфостуд истиче да на питање о очекиваној заради у Србији потенцијални кандидати, у просеку, очекују плату од 760 евра, с тим да мушки испитаници прижељкују плату око 900 евра, а жене око 700 евра.

У земљама бивше Југославије, највиша очекивања просечне зараде имају кандидати у Словенији, преко 1.500 евра у просеку, док су најнижа очекивања у Северној Македонији, 524 евра.

Кандидати из БиХ имају слично мишљење о жељеној заради, док је Хрватска, поред Словеније, једина земља где се у просеку прижељкује више од 1.000 евра месечно.


Стране компаније најомиљеније

Стране приватне компаније, према истраживању, у Србији су и даље омиљени тип послодавца јер би 35 одсто испитаника желело да ради у фирми страног власништва, а 28 процената би радило за себе или имало своју фирму.

Такође, њих 23 одсто желио да ради у државним предузећима, док приватна домаћа предузећа нису нарочито привлачна.


Истраживање показује да чак 68,5 одсто запослених испитаника из Србије размишља о томе да у неком тренутку промени посао, а 21 одсто би то урадило само ако буде приморано, по чему се не разликују од осталих испитаника у региону.

Инфостуд саопштава да се већина испитаника изјаснила да не страхује од губитка посла у наредних годину дана, њих 28 одсто не размишља о томе, док се 30 процената изјаснило да се плаши да ће у наредних годину дана изгубити посао.

Већина незапослених кандидата спремна је да прихвати посао независно од тога да ли су се за ту област школовали или не, а чак 11 одсто испитаника свесно тражи посао који није у струци за коју су се припремали.

Д. Млађеновић

EUR/RSD 117.5783
Најновије вести