За панеле са пет киловата од 4.000 евра, од државе 2.000 евра

БЕОГРАД: „Министарсрво рударства и енергетике ће у наредних пет година субвенционисати замену столарије и уградњу соларних панела у домаћинствима како би се смањила потрошња енергије, јер сада трошимо четири пута више него што је просек у ЕУ”, изјавила је министарка Зорана Михајловић.
Solarni paneli u poljoprivrednoj proizvodnji/M. Mitrović
Фото: М. Митровић/Соларни панели и други обновљиви извори енергије недовољно искоришћени у пољопривредној производњи 

„Енергетска ефикасност ће нам практично обезбедити још један енергетски капацитет, јер ми годишње бацимо кроз прозор производњу једне термоелектране. Наше процене кажу да нам треба пет година да свако домаћинство у Србији буде енергетски ефикасније, тако што ће имати могућност да изолује кућу или стан, замени прозоре и постави соларне панеле. Само за следећу годину обезбедићемо 230 милиона евра за ове пројекте“, рекла је Михајловићева за Јуроњуз.

Она је објаснила да је држава максимално поједноставила процедуру за постављање соларних панела.

„Просечно домаћинство за куповину панела од пет киловата, који кошта 4.000 евра, добија од државе 2.000 евра. Та инвестиција се исплати за четири године, после чега се месечно плаћа само фиксна надокнада. Ако на само 10 одсто од укупне површине кровова у Србији имамо панеле, добићемо инсталисану снагу као што је има ЕПС данас, то је невероватна снага коју не користимо“, рекла је Михајловићева.

Хаџи-Алекснадар
17.11.2021 • 13:15
Још да натерате све локалне самоуправе да вам доставе потребну документацију и ето све решено... Смешно! ЖИВЕЛА СРБИЈА!
EUR/RSD 117.5865
Најновије вести