Влада одобрила извоз пшенице и кукуруза у Албанију

БЕОГРАД: Влада Србије усвојила је данас и Закључак којим се одобрава извоз меркантилне пшенице и меркантилног кукуруза правним лицима који ове производе извозе у Републику Албанију, на основу уговора закључених пре ступања на снагу Одлуке о привременој забрани извоза основних пољопривредних прехрамбених производа битних за становништво.
psenica
Фото: Dnevnik (Filip Bakić)

Овај закључак, којим се омогућава реализација већ уговорених пословних аранжмана, има за циљ како обезбеђивање прехрамбене сигурности у Републици Србији, тако и уважавање неопходности регионалне сарадње и солидарности, као основе за будуће међусобно повезивање и заједнички економски развој, саопштено јен после седнице владе.

Реализација уговора које су привредна друштва из Републике Србије склопила са својим ино партнерима, а који се односе на извоз меркантилне пшенице, неће изазвати поремећаје у функционисању пољопривредно-прехрамбеног сектора наше земље и неће угрозити прехрамбену сигурност становништва, а допринеће изградњи поверења и очувању добрих трговинских односа у региону, наводи се у саопштењу из владе.

Влада је донела и Закључак о сагласности да Републичка дирекција за робне резерве обави натуралну размену меркантилног кукуруза за семенску пшеницу домаћих НС сорти, род 2022. године. Тржишту ће бити понуђене домаће сертификоване сорте семенске пшенице, уз бољу доступност домаћим произвођачима за јесењу сетву.

EUR/RSD 117.3357
Најновије вести