Украјина легализовала биткоин

КИЈЕВ: Украјина је пета земља у последњих неколико недеља која је успоставила нека основна правила за тржиште криптовалута.
bitkoin, ilustracija
Фото: Илустрација

Украјински парламент је готово једногласно усвојио закон којим се легализују и регулишу криптовалуте. Закон, чије је доношење покренуто 2020. године, сада иде на потпис председнику Володимиру Зеленском, извештава ЦНБЦ.

Крипто тржиште у Украјини је до данас функционисало у сивој зони, при чему је грађанима било дозвољено да купују и размењују виртуелне новчиће, али су компаније и берзе које се баве криптовалутама често биле на удару контрола финансијске полиције.

Према писању Кијев Поста, власти су имале борбени став када је у питању виртуелни новац, сматрајући га инструментом за „преварне радње“ и за прање новца, при чему су претресали предузећа повезана са криптовалутама и „често одузимали скупу опрему без икаквог основа“.

Међутим, с данашњим гласањем Кијев се приклонио биткоину.

До 2022. године, земља планира да отвори тжиште криптовалута за предузећа и инвеститоре, наводи Кијев Пост.

Нови закон предвиђа одређене мере заштите од превара за имаоце биткоина и других криптовалута, а посланици у Врховној Ради су законом дефинисали и основну терминологију у свету криптовалута, као што су појмови виртуелна имовина, дигитални новчаник, приватни кључеви, итд.

За разлику од Ел Салвадора, који је ове недеље усвојио биткоин као законско средство плаћања, украјински крипто закон не значи увођење биткоина као платежног средства нити га ставља у равноправан положај са гривном, националном валутом земље.

EUR/RSD 117.5629
Најновије вести