Стекларна Храстник преузима Српску фабрику стакла Параћин

БЕОГРАД: Словеначко предузеће за развој и производњу врхунске стаклене амбалаже "Стекларна Храстник", преко свог власника Глобал Глаш из Швајцарске, преузима Српску фабрику стакла (СФС) Параћин.
s
Фото: Youtube Printscreen

Наводи се да је Стекларна Храстник један од водећих европских понуђача специјалног амбалажног стакла са изузетним потенцијалом за даљи раст, ширење пословања и јачање тржишног удела.

Како се додаје у саопштењу стакларе, инвестицијом у СФС Параћин, која је пре преузимања била у стечају и предмет националног програма ревитализације стакларске индустрије у Србији, GlobalGlass група повећаће производне капацитете (одмах за до 300 тона стакла/дневно) и асортиман производа.

Српска фабрика стакла ће, истиче се, у синергији са словеначком стакларом, моћи да настави своју дугогодишњу традицију и оријентацију ка сталном унапређењу постојећих и увођењу нових технологија са јасним те дугорочним развојним циљевима.

Генерални директор Стекларне Храстник Петер Час каже да ће главни део производње у Србији остати везан за стандардни квалитет стакла за прехрамбену индустрију, потребе српског тржишта и испоруке на тржишта Југоисточне Европе где, како наводи, примећују недостатак понуде.

"Део асортимана биће премештен из Словеније у параћинску фабрику, а на тај начин намеравамо да подигнемо ниво квалитета, додату вредност и профитабилност српске фабрике. У међувремену, највећи део извоза Стекларне Храстник ће и даље да буде усмерен на стратешка тржишта западне Европе и стакло премиум и супер-премиум квалитета", појаснио је Час.

Стаклара у Параћину и Стекларна Храстник имају сличну историју и теже истим циљевима, наводи се у саопштењу и додаје да ће обимно специфично знање из области трансформације пословања и преласка са масовних сегмената тржишта стакла на премиум, стечено у Храстнику, имати кључну улогу у даљем ширењу пословања GlobalGlass групе како на локацији у Храстнику, тако и на новој производној локацији у Србији.

Група има амбициозне планове за раст на европском тржишту стакла, за шта ће у наредним годинама наменити више од 100 милиона евра инвестиција у даљу модернизацију и ширење пословања у Словенији, као и у Србији, где се у будућности планира повећање производних капацитета на 1150 тона стакла/дневно, пише у саопштењу.

Наводи се да је преузимање СФС Параћин и даље предмет уобичајених одгодних услова, укључујући и сагласност надлежних институција за заштиту конкуренције и додаје да би поступци требало да буду завршени до краја 1. квартала наредне године.

EUR/RSD 117.3739
Најновије вести