"Смедеревци" поново тражена роба, али нема навале купаца

Припреме за грејну сезону увелико су у току, те је веома важно снабдети се на време у сваком погледу. Предвиђа се да ће предстојећа зима бити хладнија него претходна, не толико због нижих температура, већ због поскупљења енергената као и најављених проблема с ценама гаса.
1
Фото: Youtube Printscreen

Иако се увек можемо надати бољим временима и да се нећемо заледити у децембру и јануару, наши грађани се не опуштају и траже праву алтернативу како да преживе наредне месеце.

Прави избор може бити куповина шпорета на чврсто гориво, разних штедњака или популарних смедереваца. И даље није тешко изабрати праву пећку за свој дом јер су за поједине производе цене приступачне, док за оне са “дубљим yepom” у продавницама беле технике има и нешто скупљих шпорета. Ових месеци многи људи интересују се баш за ову врсту грејања јер је за њих сигурнија опција која је независна од осталих система. 

Како је услед новонастале ситуације због рата у Украјини и тешке економске кризе у Европи постало неизвесно да ли ће и код нас снабдевање гасом бити заустављено, потражња свих “старомодних” грејних тела је све већа.

У новосадским велепродајним објектима, потенцијални купци свакодневно се распитују за пећи, а неретко се дешава да неко од њих и пазари понеки шпорет. Најчешће купују они који су раније одабрали економичнију опцију, те су због лакшег одржавања и уштеде времена (па и пара!) одустали од грејања на дрва или угаљ.

Из страха да ће идуће зиме недостајати гаса, многи се опредељују за сигурну топлоту свог дома, па им није тешко да промене грејно тело и да се врате на традиционално ложење ватре сваког јутра. Нови шпорети могу се набавити по цени од 26.000 динара па навише, популарни “смедеревац” кошта 32.000 динара, док су за купце доступни и штедњаци по цени од 60.000 или 70.000 динара, као и најквалитетнија пећка за етажно грејање, чија је цена виша од 80.000 динара.

Када је реч о мањим продавницама у Новом Саду, потражња шпорета на чврсто гориво је нешто мања, јер се купци и даље више интересују за клима уређаје, али су пре извесног времена почели да се занимају и за пећи. 

Много већа понуда шпорета на чврсто гориво свакако је на интернету, те је путем разних апликација могуће купити много повољније производе. Тако се по цени од 5.000 динара па навише увек могу пронаћи половне пећи, док су у понуди и оне које су увезене из иностранства. Иако грађани често купују шпорете “онлајн”, та опција им није увек толико сигурна, па се већина радије одлучују да се за зиму припреме у радњама беле технике.


Цена диктира навике

Иако је набавка “смедеревца” или штедњака веома важна у наредном периоду, она , ако је судити по интересовању купаца да промене начин грејања и пређу на чврста горива, није кључна у припреми за предстојећу грејну сезону, јер је поред овог трошка потребно издвојити још новца. Цена огрева је и сада висока, а постоји могућност да ће до почетка грејне сезоне она бити и виша. Када се овим трошковима придодају превоз или услуге сечења дрва који су, такође, поскупели, сви који су озбиљно схватили тренутну ситуацију у свету и имају намеру да се греју помоћу својих индивидуалних ложишта, мораће доста да уложе и добро да се потруде како би спремни дочекали зиму.


Потражња у осталим војвођанским градовима значајнија је него у претходној сезони, па је тако у добро снабдевеним зрењанинским продавницама беле технике порасла и за 50 одсто. Цене шпорета на чврсто гориво подигле су се за чак 40 одсто, те је тако продаја изузетно мала. У Вршцу још нема паничне жеље за куповањем “нових” грејних тела, али су и у том граду цене знатно више, па је у складу са таквим драстичним растом најјефтинији “смедеревац”, који кошта око 30.000 динара.

Продавнице у Бачкој Паланци откривају нам другачију слику када је реч о предстојећој манији за шпоретима на дрва и угаљ. Тамо је повећана потражња због најављене ситуације у вези са кризним временима, па се тако бележи и знатнија продаја у претходних месец дана. Мештани Сенте тренутно немају много избора, иако тамошње продавнице имају пећи на располагању. Цене су нешто више, па се тако најповољнији производи крећу од 35.000 до 40.000 динара. Потражња је из дана у дан све већа, а трговци тврде да ће у овом војвођанском месту набавка бити све тежа у блиској будућности. 

А. Чегар

EUR/RSD 117.3358
Најновије вести