Селаковић: Исплати се вратити се у Србију

НЕГОТИН: Министар спољних послова Никола Селаковић обишао је имање и засаде воћа породице Манојловић код Неготина, која се недавно после девет година вратила у Србију из Француске.
s
Фото: mfa.gov.rs

Том приликом, министар Селаковић истакао је да је породица Деска и Драгане Манојловић изузетан пример и да сада држава треба да помогне и њима, а и другим Србима на привременом раду у иностранству да се лакше одлуче да се врате у Србију.

Подсећајући на чињеницу да грађани Србије деценијама одлазе из земље, највише у земље Западне Европе, из различитих разлога, Селаковић је указао да ће Министарство спољних послова, односно Управа за дијаспору и Србе у региону тог министарства, формирати посебну службу која ће бити одговорна управо за то да нашим људима у дијаспори приближи све што држава у овом тренутку ради - на јачању инфраструктуре, услова живота, улагањима у здравство, школство, на свим побољшавањима услова за живот и за рад у Србији.

Исплати се вратити се у Србију, бити међу својима, свој на своме. Могу да кажем да је пандемија у доброј мери показала да се велики број наших људи у иностранству суочава са тиме да то и није нека средина у којој су сигурни и спокојни, поготово када дође неко тешко време, као што је ово време ковида, рекао је Селаковић.

Он је додао да се на примеру породице Манојловић из Карбулова крај Неготина видело да су они зацртали свој циљ, да засаде своје воћњаке, да воће прерађују и своје готове производе пласирају у земљи и иностранству.

Људи морају да знају на шта могу да рачунају када се одваже на тако нешто. Шта да очекују од државе, шта од локалне самоуправе. Неко то треба да им предочи и то ће на првом месту радити Управа за дијаспору и Србе у региону МСП-а. Људи који су заинтересовани да се врате, имаће контакт и добиће пуне информације, указао је министар.

Додао је да ће држава првенствено урадити путеве и подсетио да је председник Србије Александар Вучић више пута најављивао изградњу два важна коридора која долазе до неготинског краја - аутопут "Вожд Карађорђе" и бржи пут од Коридора 10 до Кладова и Неготина.

То су путеви који ће омогућити заинтересованим инвеститорима да долазе и улажу више у овај део Србије. Са друге стране, упознаћемо људе који хоће да покрену сопствени бизнис са старт кредитима које наша држава даје. Таквих могућности има много. Наше је да бринемо о нашим људима, ово је један од начина како показујемо ту бригу, Манојловићи су започели амбициозан посао - 4.000 стабала дуње, више од 2.200 стабала шљива, требало је одважити се кренути у такав један посао. Али овде сам да честитам нашим младим херојима, младој породици која остварује своје снове, а да видимо и како држава да им помогне да их остварују лакше и то не само у овом крају Србије, већ у сваком, рекао је Селаковић.

Уколико епидемиолошки услови дозволе, министар је указао да ће бити организован састанак у Бечу за све Неготинце који тамо привремено раде, да им се предоче подстицаји које држава Србија даје за повратак.

Деско Манојловић из Карбулова рекао је да су му се три сина родила у Француској, али да је његова породица 2019. одлучила да се врати у Србију и да планирају да остану.

Желе да наставе са садњом дуња и шљива, планира да прерађује воће и да, уз помоћ државе, направи дестилерију.

Његова супруга Драгана рекла је да су у Паризу живели у стану, "скоро да деца нису могла да виде цело небо", и да су одлучили да се врате у Србију када су деца рекла "види мама - цело небо је наше".

EUR/RSD 117.5804
Најновије вести