Раст јапанског БДП-а 1,9% у другом кварталу

ТОКИО: Јапанска привреда је забележила бржи раст у другом кварталу 2021. него што је првобитно процењено, подржана солидном капиталном потрошњом, мада поновно избијање ковида-19 подрива потрошњу у услужном сектору и помрачује даље економске изгледе.
japan tokio
Фото: pixabay.com

Данашњи навише ревидирани подаци јапанске владе о бруто домаћем производу (БДП) показују да је економија у тромесечју април-јун порасла за 1,9 посто на годишњем нивоу, што је изнад првобитне процене од 1,3 посто и изнад медијан прогнозе економиста који су предвиђали раст од 1,6 процената, преноси Ројтерс.

Нови подаци долазе након што је премијер Јошихиде Суга најавио прошлог петка повлачење са функције, отварајући пут другим кандидатима у трци за шефа владајуће странке 29. септембра да изложе своје планове за оживљавање треће највеће светске економије.

Стопа раста БДП-а је ревидирана навише због веће пословне потрошње него што је раније процењено, јер је брз опоравак глобалне економије подстакао капиталне расходе и фабричку производњу, што је више него компензовало слабу активност сектора услуга.

Ипак, економски опоравак Јапана је и даље крхак због спорог процеса вакцинација против ковида и јер корона мере ограничења спутавају активности приватног сектора.

У односу на први квартал 2021, јапански БДП је порастао за 0,5 одсто, што је такође боље од почетне процене раста од 0,3 посто и медијан прогнозе аналитичара од 0,4 процента.

Капитална потрошња је повећана за 2,3 одсто у другом кварталу у односу на прва три месеца, док је приватна потрошња, која чини више од половине јапанског БДП-а, порасла за 0,9 процената.

Домаћа тражња је допринела са 0,8 процентних поена ревидираним подацима раста, док је нето извоз имао негативан допринос од 0,3 процентна поена.

EUR/RSD 117.5849
Најновије вести