Путин: Ситуација на светским тржиштима хране биће напета

МОСКВА: Ситуација на глобалном тржишту хране биће изазовна због погрешних поступака Запада, упозорио је данас руски председник Владимир Путин на седници владе.
putin
Фото: Tanjug (AP)

„Услед околности објективне и субјективне природе, ситуација на глобалним тржиштима хране ће бити напета. То је резултат погрешних поступака појединих наших (западних) партнера, пре свега у сфери енергетике и макроекономске политике, јер све остало произилази из тога“, рекао је Путин, преноси Тас с.

Он је такође упозорио да би наставак коришћења санкција против Русије могао да доведе до катастрофалног раста цена на енергетским тржиштима, при чему би знатно више цене енергије погодиле домаћинства широм Европе.

„Да, знамо да Европљани покушавају да замене руске енергетске ресурсе. Процењујемо да ће резултат тих активности бити раст цена гаса на спот тржишту и повећање цене енергената за крајње потрошаче“, рекао је Путин на састанку са високим државним званичницима који је преносила телевизија, извештава Ројтерс.

Руски лидер је додао да све то још једном показује да санкције према Русији наносе много више штете оним земљама које их уводе.

„Даље коришћење санкција може довести до још тежих, без претеривања, чак и до катастрофалних последица на глобалном енергетском тржишту", оценио је.

Истовремено, руска новинска агенција наводи да је Путин саопштио да је производња нафте у Русији порасла од почетка године, док је производња гаса благо опала.

„Производња нафте укључујући гасни кондензат достигла је 10,7 милиона барела дневно у јуну, што је за пола милиона барела више у односу на мај. Свеукупно, од почетка године до данас производња нафте је порасла за 3,5 процената на годишњем нивоу, а производња гаса је смањена незнатно, за 2,0 одсто, у првих пет месец“, прецизирао је Путин.

EUR/RSD 117.3179
Најновије вести