Продају шећер а не мед и зараде 10 пута више

„За три дана примили смо више од 500 пријава сумњивог меда у продавницима и то смо проследили Управи за ветерину, а акција инспекција већ доноси прве резултате”, рекао је данас за Танјуг председник Савеза пчеларских организација Србије (СПОС) Родољуб Живадиновић.
e
Фото: pixabay.com

Као први конкретан резултат он издваја да је суперанализом меда једне компаније из околине Смедерева утврђено знатно присуство шећера пореклом од шећерне трске и кукуруза, што је доказ да је реч о фалсификованом меду.

„Задовољни смо бројем пријава, а наставићемо да их примамо у континуитету и да их прослеђујемо Управи за ветерину. Министар пољопривреде најавио је интензиван рад инспекција и биће занимљивих резултата”, рекао је он и додао да до сада није било неистините пријаве.

Живадиновић је оценио да у случају откривања меда фалсификованог шећером има и дела утаје пореза и енормне зараде.

„Порез на мед је 10 процената, а на шећер је доста већи. Цена шећера је 70 динара, а када га пласирају кроз мед то буде зарада од 10 пута на шећеру. Богаћење неких људи на томе је енормно”, рекао је он.

Он је указао на то да прави мед никако не може коштати 600 динара у продавници, јер је његова откупна цена око 800 динара.

Додао је да је проблем и набавка меда преко тендера јавних набавки, јер је ту битна ниска цена, а не квалитет, па прави пчелари са квалитетним медом немају шансе.

„Једино да се мед контролише приликом испоруке по тендеру. Да се пошаљу узорци на анализе као нека врста самоконтроле, да би се знало какав се мед испоручује вртићима и школама”, предложио је он.

Објаснио је да у појединим радњама неки мед рекламирају као „100 посто природан”, што СПОС оцењује као недозвољено рекламирање, односно обману потрошача, па је тражена и реакција тржишне инспекције.

Живадиновић је оценио да је прошла година била лоша за пчеларе Србије и да се по правилу после таквих резултата појави много фалсификованог меда на тржишту.

Додаје, ипак, да је захваљујући добрим ценама у иностранству 2020. године остварена рекордна вредност извоза меда од око 15 милиона долара и да је извезено 2,7 хиљада тона.

Корист од лоше сезоне

Фасификатори увек искористе лошу пчеларску сезону и масовно крену на тржиште и то је сада случај.

По нашим анализама и проценама, на тржишту има више од 90 одсто фалсификата“, истакао је  Родољуб Живадиновић.

„Неки раде мешање са медом, а неки раде чист фасификат“, рекао је председник пчеларског удружења, показујући лажни мед и указујући на очигледне разлике између тегли које је донео у емисију.

„Неки фасификовани мед је чак ушао у вртиће, то кад бисте пробали не бисте веровали шта је то унутра, мирише на бомбоне“, каже Живадиновић.

З. Делић

EUR/RSD 117.5731
Најновије вести